Mayweather želi zapreti usta McGregorju

»Upokojeni« ameriški šampion naj bi bil tik pred podpisom pogodbe za obračun z »norim« Ircem.

Objavljeno
09. maj 2016 23.26
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec

Ljubljana – Oči ljubiteljev boksa so bile minuli konec tedna še posebej uprte proti Las Vegasu, kjer je Saul »Canelo« Alvarez, ki po »upokojitvi« Floyda Mayweatherja velja za št. 1 na svetu, upravičil vlogo favorita in prepričljivo (s klasičnim nokavtom v šesti rundi) premagal britanskega izzivalca Amirja Khana. A 25-letni Mehičan se je kljub spektakularni zmagi znova znašel v senci Mayweatherja in – Conorja McGregorja.

Naj je šlo za naključje ali ne, toda le nekaj dni pred omenjenim obračunom med Alvarezom in Khanom za naslov svetovnega prvaka v srednji kategoriji po različici WBC so se okrepila namigovanja, po katerih naj bi se Mayweather (49 zmag, 26 s k. o., brez poraza) že letos vrnil v ring. Nove govorice je sprožil britanski časnik The Sun, v katerem so zapisali, da je neporaženi ameriški boksarski šampion tik pred podpisom pogodbe za obračun z McGregorjem, irskim asom mešanih borilnih športov (MMA).

»Floyd ni bil ravno navdušen nad Conorjevo (pre)drzno izjavo, češ da bi ga uničil in nokavtiral v pičlih tridesetih sekundah,« so v časopisu citirali neimenovanega Mayweatherjevega znanca. Po njegovem je bila McGregorjeva provokacija tista kaplja čez rob, ki naj bi povzročila, da si bo 39-letni Američan (vsaj) še enkrat nadel bojne rokavice. Ob mastnem zaslužku seveda; tako so novinarji že izbrskali, da naj bi Floyd, ki si je sam nadel vzdevek »Money« (Denar), za dvoboj prejel najmanj 130 milijonov evrov, medtem ko naj bi na Conorjev bančni račun kapnilo devet milijonov €. Udarila naj bi se po pravilih boksa, pesti pa naj bi enkrat poleti prekrižala v Las Vegasu.

Mešani borilni športi (MMA) proti boksu?

Olje je na ogenj prilil McGregor, ki je na družbenem omrežju facebook objavil fotografijo, na kateri si zre iz oči v oči z Mayweatherjem, nad njo pa je pripisal MMA proti boksu. Zanimivo, da niti ameriški zvezdnik, ki je (bil) v zadnjih letih najbolje plačani športnik na svetu, ni zanikal namigovanj o spopadu s 27-letnim Ircem. »Prav lahko se zgodi, da se bova res pomerila med seboj. To je povsem mogoče,« je Mayweather v pogovoru za spletno stran FightHype.com odgovoril na vprašanje, koliko je resnice v tem, da se bo spoprijel z McGregorjem.

»Govorice, ki jih poslušate, sem v resnici jaz vrgel v javnost. Držite pesti,« se je namuznil boksar, ki si je izbojeval šampionske pasove v petih različnih kategorijah – od superperesne (do 58,967 kg) do polsrednje (do 69,85 kg). Da bi z morebitnim uspehom proti McGregorju dosegel še 50. profesionalno zmago in se z njo na večni lestvici odlepil od legendarnega Rockyja Marciana, zanj ni pomembno.

»Nisem dovolil, da bi me 'upokojil' šport. Ko sem presodil, da ni več nikogar, proti kateremu bi se še dokazoval, sem se sam poslovil,« je še dejal Mayweather, ki je na svoji športni poti zaslužil blizu 800 milijonov evrov. Z denarjem, ki bi ga prejel za dvoboj z McGregorjem, bi se približal ali celo presegel milijardo €, kar bi bil zanj prav gotovo eden od izzivov za vrnitev v ring.

Ameriški šampion bi bil v tem obračunu vsekakor favorit, čeprav »norega« Irca, ki se je v boksu preizkušal le v mladinskih časih, nikakor ne gre podcenjevati. McGregor, ki je v mešanih borilnih športih nanizal 19 zmag (16 s k. o.) in doživel le tri poraze, je v »kletki« večkrat dokazal, da je boksarsko zelo dobro tehnično podkovan. To je bilo videti tudi pri njegovem zadnjem nastopu marca letos v Las Vegasu proti težjemu Američanu Natu Diazu, ki ga je sicer izgubil z davljenjem ob koncu druge runde, vendar je dotlej v borbi stoje povsem prevladoval z ročnimi udarci.

Potem ko so prireditelji napovedovali, da naj bi na julijski 200. prireditvi združenja UFC prišlo do revanše med Conorjem in Natom, je njun povratni dvoboj slednjič padel v vodo. Čeprav si je irski narodni heroj sprva bolj kot vse drugo želel oddolžiti Diazu, bi dal zdaj – kakor kaže – vse, da bi lahko Mayweatherja izzval tudi s pestmi in ne le z besedami ...