McIlroyu se po glavi podi štirica

Golf: Severni Irec Rory McIlroy do nedelje napada zmago na prvenstvu PGA.

Objavljeno
06. avgust 2014 14.07
M. F., Šport
M. F., Šport

Louisville – Po zmagi na OP Velike Britanije je golfist Rory McIlroy ponosno razkazoval osvojeni pokal. »Postavil sem ga na televizor, celo na stranišče in ga fotografiral, slike pa pošiljal prijateljem. Lepo je biti lastnik te prestižne lovorike,« je bil vzhičen po tretji zmagi na turnirjih velike četverice. Od danes do nedelje ga čaka še zadnji major v sezoni: prvenstvo PGA.

McIlroy je po zmagi na zabavi v družbi prijateljev, mame in očeta v pokal veselo točil Jägermeister. Na obisku pri severnoirskem političnem vrhu je pozneje priznal, da je lovoriko pustil doma, ker je potrebovala temeljito čiščenje. Potem jo je spravil na varno v golf klub v domačem Holywoodu, obalnem severnoirskem kraju. Sredi tega meseca pa naj bi jo spet privlekel na plan; pokazal jo bo športnim ljubiteljem na Old Traffordu, kjer domuje njegovo najljubše nogometno moštvo Manchester United.

McIlroyjeva zmaga na OP Velike Britanije je po Otoku močno odmevala. Po Jacku Nicklausu in Tigerju Woodsu je Severni Irec postal šele tretji golfist, ki mu je do 25. leta uspelo osvojiti tri različne majorje (leta 2011 je slavil na OP ZDA, leto pozneje še na prvenstvu PGA). Uspeh bo izkoristil za odskočno desko za nadaljevanje sezone, je poudaril. Samozavest je okrepljena, apetiti so veliki.

A medtem ko mu novinarji na prizorišču prvenstva PGA postavljajo vprašanja, ali se že ozira k Nicklausovemu rekordu 18 majorjev, jim trezno odgovarja, naj umirijo žogico. »O tem pa res nikoli nisem razmišljal. Naslednja številka, ki se mi podi po glavi, je štiri,« je razkril, da po tretji zmagi na turnirjih velike četverice, razumljivo, meri spet na novo. »Rad bi nadaljeval v zmagovalnem duhu in večal svojo zbirko, pri tem pa ni pomembno, koliko lovorik bom na koncu svoje kariere preštel v vitrini. Ne želim si nalagati pritiska s statistiko. V življenju vsekakor potrebujemo cilje, vendar me sprašujete po preveč oddaljenem. Vajen sem si zastavljati kratkoročne, saj je le z njimi mogoče priti do dolgoročnih. Vem, koliko majorjev so osvojila največja imena golfa, vendar se nikoli z nikomer nisem hotel primerjati. Ob koncu kariere tako ne bom razočaran, češ, hotel sem vknjižiti 15 zmag, a mi ni uspelo, dosegel sem jih le 12,« je razpredal.


Na PGA, na katerem je slavil pred dvema letoma, se podaja z dobrim občutkom. »Igrišče je dolgo in mi ustreza. V preteklosti sem bil na tej zelenici uspešen, prepričan sem, da imam priložnost za nov vrhunski rezultat,« je o terenu v golf klubu Valhalla v Louisvillu, na katerem se bo s tekmeci meril do nedelje, povedal 25-letnik.