Med fanti v Čilu tudi Ilka Štuhec

Kandidati za OI 2018 na priprave v Južno Ameriko s tremi tonami in pol opreme.

Objavljeno
19. avgust 2016 16.48
Mojca Finc
Mojca Finc
Ljubljana – Potem ko so opravili najbolj mukotrpen del kondicijskih priprav za novo sezono, se slovenski alpski smučarji odpravljajo na vsakoletni enomesečni trening v Južno Ameriko. Doslej je bil Čile baza za smukače, priključuje se jim ekipa za tehnične discipline. Na nadmorsko višino 3000 m, kjer bodo nastanjeni s tremi tonami in pol prtljage, so se privajali v začetku meseca na Stelviu.

Takoj po vrnitvi s Stelvia, kjer so, kot je dejal trener za hitre discipline Peter Pen, ponovili smučarsko abecedo in trening popestrili še z vadbo tehnike z demonstratorjem Sandijem Murovcem, so fantje pripravili opremo in jo poslali na letalo čez Atlantik. Prvi del odprave, to so Žan Kranjec, Štefan Hadalin, Klemen Kosi, Miha Hrobat, Martin Čater in Aljaž Dvornik so na južno poloblo odpotovali v četrtek s trenerjem za tehnične discipline Klemnom Bergantom, preostali trije Boštjan Kline, Rok Perko in Andrej Šporn bodo s trenerjem Penom v La Parvo štartali teden dni pozneje.

»Prvi teden ne bo premora, po štirih dnevih treninga fante čakata slalom in veleslalom za brazilsko državno prvenstvo, potem pa še tekme za južnoameriški pokal,« je uvodni del priprav za tiste, ki so že na prizorišču, komentiral Bergant. Najboljši slovenski veleslalomist Kranjec bo na južni polobli tri tedne: »Osredotočenost ostaja na veleslalomu, ni še na ravni, na kateri bi moral biti. Ravninski deli in mehka podlaga so njegova šibka točka, pri tem ima še veliko rezerv, to je tudi razlog, zakaj smo ga vzeli v Čile,« je o tekmovalcu, ki je prejšnjo sezono končal na 26. mestu v veleslalomski razvrstitvi, povedal Bergant. Hadalin se bo domov vrnil teden dni pozneje kot Kranjec, izkoristil bo še smukaški trening, ki bo zanj pomemben predvsem zaradi superkombinacije.

Trener Pen je poudaril, da je kamp v Čilu postal velik projekt, pri katerem bo treba spretno manevrirati z logistiko: »Vanj ni več vključena zgolj smukaška ekipa, ampak vsi potencialni kandidati za olimpijske igre 2018. Z nami bosta tudi hrvaški smučar Natko Zrnčić-Dim in Ljubljančan Marko Vukičević, ki tekmuje za Srbijo. Pridružila se nam bo tudi Ilka Štuhec. Vse skupaj se bo izmenjalo 28 ljudi. Tako si razdelimo stroške in pridemo do številke, ki je primerljiva evropskim,« je o premišljeni porabi sredstev razmišljal Pen. V La Parvi bodo nameščeni v apartmajih, imeli bodo svojega kuharja. »Nahajamo se na vrhu hriba, kjer ni trgovine ali restavracije. Enkrat na teden se dva trenerja in kuhar odpravijo v dolino v nakup hrane,« je opisal obstranske, a zelo pomembne zadolžitve.

Visoka nadmorska višina, s katero je imel v preteklosti težave najboljši slovenski smučar Boštjan Kline, fantom ne bi smela povzročati preglavic, je iz izkušenj prepričan Pen. Opozoril pa je, da je na takšni nadmorski višini najlažje uničiti oziroma prekuriti tekmovalca, zato je treba pametno dozirati vadbo. V zahtevnem enomesečnem ritmu bo do izraza prišla kondicijska priprava, ki jo je večina utrjevala v Gorici pod taktirko trenerjev Andree Massija in Nike Radjenovič. Zdaj pa pride na spored najbolj ključen del treninga za tekmovalno sezono.

Pen je program snežnih priprav razdelil na tri dele: trening tehničnih in hitrih disciplin ter piljenje smukaških prvin; valov, skokov in raznovrstne podlage. »Letos pričakujemo gnečo na smučiščih. Američani so že na prizorišču, prihajajo še Avstrijci in Kanadčani. Snežne razmere so zaenkrat dobre. Načrtujemo približno 100 pravih smukaških kilometrov in še 80 km za čiste drsalne zavoje. Naše ambicije so tudi dvigniti raven veleslaloma, saj bo to fantom prišlo zelo prav čez dve leti, ko bodo v veljavi nova pravila,« Pen razmišlja dolgoročno. Cilj ekipe ni zgolj nova sezona, ampak celovito dvigniti kakovost – tako tekmovalcev kot trenerjev, ki mu pomagajo pri delu s fanti.