Med slovenskimi slalomisti s kolajno le kanuisti

»Božič in kanuisti si zaslužijo pozitivno oceno, Kauzer in Kragljeva sta pokazala, da zmoreta poseči pod vrh«

Objavljeno
10. junij 2013 14.41
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport

Krakov – Slovenski slalomisti so EP končali z enim odličjem, in to bronom kanuističnega moštva, kot najboljša posamična uvrstitev pa se bo v njihovo 17-letno statistiko zapisalo 6. mesto Urše Kragelj. Novogoričanka je bila še najbližje kolajni, a je v finalu preslabo obšla količek in se znašla med šestimi od desetih finalistk s kaznijo za izpuščena vratica.

Hitropotezno evropsko prvenstvo, ki je minilo v duhu prišli, videli, odšli, Slovencem očitno ni bilo pisano na kožo. Le en kvalifikacijski nastop, ki je odrejal finaliste, je krepko opustošil njihove vrste ter že v soboto čez sito spustil le kajakaša Petra Kauzerja (9.) in presenetljivo kanuista Luko Božiča (10.), včeraj pa se je v bitko za odličja prebila še Kragljeva.

Kauzer zatrdil, da je »krakovska proga vsa vražja«

Prav dobitnica evropskega brona iz leta 2010 in lanska zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala – olimpijka Eva Terčelj je končala kot 18. – je bila na idealni poti do nove kolajne, napaka pa je bila vendarle tako očitna, da vodstvo reprezentance po poizvedbi glede njene napake niti ni vložilo uradnega protesta. So jih pa drugi, saj se je vrstni red po tekmi kar trikrat spremenil, kar šest kajakašic od desetih pa je končalo s pribitkom 50 sekund.

Težave s poškodbo rame so pri Novogoričanki očitno naredile svoje, saj je spomladi izpustila lepo število treningov, a je vendarle upala, da bo ravno za EP dosegla idealno formo. »Očitno je še nisem, tudi sama se tako počutim. Na to pač nisem imela vpliva, je pa sreča, da se je sezona šele začela, pred nami so še vsi svetovni pokali in SP. Četudi ne bi izpustila vratic, bi težko postala evropska prvakinja,« so dale njene besede po koncu slutiti, da je imela misli naravnane povsem na vrh Evrope.

Kot denimo dan prej Kauzer, drugi najhitrejši v kvalifikacijah, ki pa je v finalu popustil v naletu in z dvema sekundama slabšim časom ostal v ozadju. Po pogovoru s prijateljem Vavrincem Hradilekom, že svetovnim in olimpijskim podprvakom, pa zatrdil, da je krakovska proga vsa vražja, »ko se ti zdi, da veslaš hitro, si počasen, ko obupuješ nad počasnostjo, pa dosežeš vrhunski rezultat«.

»Pričakovala sva več, vsaj finale in nato naskok proti vrhu«

Pod to sta se včeraj podpisala tudi Taljat in Božič. Slednji bo sicer zavoljo dobrega posamičnega debitantskega nastopa med kanuisti in sobotnega moštvenega brona kanuistov, s katerim so končali devetletni slovenski post v tej konkurenci, edini z res dobrimi spomini na drugo največje poljsko mesto. A njegov prvi projekt je le dvojec, in temu sta kar sama včeraj prilepila najnižjo oceno. Zakaj?

»Pričakovala sva več, vsaj finale in nato naskok proti vrhu. Kot kaže, sva se prepočasi lotila tekme, okoli količkov sva delala preširoke zavoje,« je Taljat povzel besedo, ob vprašanju, kako dvojni program partnerja vpliva na dvojca, pa v smehu odvrnil, da je kar dobrodošlo, da Luka višek energije delno potroši že pred nastopom št. 1 in tako držita usklajen ritem. V naslednjih dneh se bosta kar dosledno držala načrtov, četudi jima ne bodo dali dihati, saj bosta v petek že začela nastope na svetovnem prvenstvu v šprintu v Solkanu, kjer ima domicil njun klub Soške elektrarne.

Le tri posamične uvrstitve v finale so kajpak manj, kot so si Slovenci želeli pred EP, četudi je končno podobo nekoliko popravilo kanuistično odličje. »Božič in kanuisti si zaslužijo pozitivno oceno, Kauzer in Kragljeva sta pokazala, da zmoreta poseči pod vrh, velik del ekipe pa se je preveč zadržano lotil nastopov na tej tehnično zelo zahtevni progi.

Razmišljam, da so k vsemu pripomogle tudi težave zadnjih tednov, saj so se odpovedi in prelaganja, najprej slovenskih izbirnih slalomov, nato še EP, kar vrstile. Zaradi tega ni bilo tiste prave napetosti in rituala v pripravah na tekmo, računam pa, da bo slika boljša že na naslednjih tekmah za svetovni pokal,« je pogled naprej vrgel direktor reprezentanc Andrej Jelenc, sploh ker je že prihodnji konec tedna v Cardiffu prva tekma za svetovni pokal.