Mehika odstopila od izvedbe plavalnega SP 2017

Za skrajni ukrep se je odločila, ker ni zmožna zagotoviti 100 milijonov dolarjev, kolikor bi jih potrebovala za organizacijo.

Objavljeno
19. februar 2015 08.26
SWIMMING-WORLD/
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Ciudad de Mexico - Mehika se je odpovedala organizaciji svetovnega prvenstva v plavanju in vodnih športih leta 2007, ki bi ga morala gostiti v Guadalajari. Razlog za drastičen ukrep je vsesplošno varčevanje v državi, vprašanje pa je, koliko bo s tem finančno pridobila, saj bo morala Mednarodni plavalni zvezi (FINA), ki mora zdaj poiskati novega prireditelja, kazensko plačati pet milijonov dolarjev. Prihodnje svetovno prvenstvo bo sicer konec julija in v začetku avgusta letos v ruskem Kazanu.

Mehika, ki se je v izjemno neugodnem in negotovem finančnem položaju tudi zavoljo padca cen nafte, je namreč ocenila, da bi za izvedbo svetovnega prvenstva potrebovala sto milijonov dolarjev. A od leta 2011, ko je pridobila organizacijo tega tekmovanja, jih je v ta namen zbrala zgolj slabih deset milijonov. Ker je tamkajšnja vlada napovedala zategovanje pasov in oklestila državni proračun za 8,2 milijarde dolarjev, se je morala kajpak odpovedati večini nenujnih izdatkov, med drugim bo tudi zamaknila predvideno izgradnjo hitre železnice.