Merodajnejši bo šele turnir v Nemčiji

Odbojka: čvrst odpor Brazilcem pomemben za samozavest Gianijevih izbrancev pred evropskim prvenstvom.

Objavljeno
13. september 2015 23.29
Na sliki Tine Urnaut. Tiskovna konferenca moške odbojkarske reprezentance v Kranjski Gori, 6. maja 2015
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport

Ljubljana – Prijateljska dvoboja z Brazilci sta bila za selektorja slovenske odbojkarske reprezentance Andreo Gianija pomembna, ker je dobil dober vpogled, na kakšni ravni so njegovi izbranci mesec dni pred vrhuncem sezone, EP v Bolgariji. Predvsem pa sta bila nujna za kakovostni preskok od evropske lige, v kateri tekmeci niso bili dorasli.

Na prvi pogled se je zdel sicer preskok od Romunov in Turkov do Brazilcev, vodilne reprezentance sveta, celo nekoliko preveč brutalen, predvsem pa je pomenil tveganje, da bi Slovencem lahko vzelo voljo, če bi jih Bernardinhovi fantje dvakrat odpihnili s parketa. Pa jih niso, s tega stališča sta bili tekmi motivacijska injekcija za Gianijevo četo. Prvič so gostitelji favoriziranemu tekmecu odščipnili niz, v drugo dva, pomenljiva je bila predvsem druga tekma za zaprtimi vrati stožiške dvorane.

Novi selektor je takoj po nastopu funkcije izpostavil nadpovprečno individualno kakovost nosilcev igre, okrog katerih naj bi se vrtela celotna zasedba. A v drugem obračunu so mu jo ključni igralci zagodli. Lastno promocijo so postavili pred ekipni duh, kar se jim je maščevalo tako, da jim Brazilci niso pustili dihati. Ko je Giani presekal agonijo in na parket poslal fante s klopi, so ti – krvavo željni dokazovanja – favoriziranega nasprotnika stisnili v kot in celo v skrajšanem petem nizu že vodili s 4:1 in 8:6, šele tedaj so Brazilci spet pljunili v roke in izvlekli zmago, ki je bila zanje nujna za ohranitev ugleda.

Giani je zdaj v zagati, saj od začetne sedmerice, ki jo je zabetoniral skozi poletje, prvič ni dobil tistega, kar je pričakoval, prekosili so jo tudi fantje s klopi. Zato je dobrodošlo, da bo konec meseca Slovenija nastopila še na močnem turnirju v Nemčiji, na katerem bodo na nasprotni strani mreže stale tri velesile stare celine – gostitelji ter finalistki letošnje svetovne lige Francija in Srbija –, vsaj eno od njih bo čez mesec dni v Bolgariji verjetno treba spraviti na kolena, če bodo naši fantje želeli uresničiti najambicioznejši cilj, ki ga nihče ne upa povedati naglas: preboj v polfinale.

»Od drugega dvoboja z Brazilci sem dobil več kot od prvega. Fantje uvodoma niso igrali kot moštvo, temveč individualno, česar kot trener seveda ne podpiram. Krivulja se je zasukala šele, ko sem v ogenj poslal igralce s klopi. Držali so visoko raven, še posebej v obrambi; zame pa je bilo ključno, da jih je krasil ekipni duh. Naša igra je rasla, tudi v skrajšanem zadnjem nizu smo imeli svoje priložnosti. To je za nas pomembno, saj so brazilski odbojkarji navsezadnje najboljši na svetu,« se je nazaj ozrl Giani, ki bo skozi pripravljalno obdobje izluščil 14 obrazov, na katere bo računal na EP.