Metod Ropret novi predsednik OZS

Novi predsednik Odbojkarske zveze Slovenije meni, da bo morala biti organizacija v finančnem smislu bolj skromna v prihodnosti.

Objavljeno
06. november 2012 20.40
bsa/LISTA ZORANA JANKOVICA
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si
Ljubljana - Odbojkarska zveza Slovenije (OZS) je na svoji volilni skupščini dobila novega predsednika. Naslednik Matjaža Kovačiča, ki ji je predsedoval osem let, je postal Metod Ropret, sicer tudi župan Brezovice. Ropret je bil edini kandidat, zanj je glasovalo 51 (od 62 prisotnih) delegatov, ki so oddali veljavne glasovnice.

Novi predsednik OZS je izrazil zadovoljstvo, da je bilo na skupščini prisotnih 62 delegatov (skupščina ima 93 delegatov), kar je rekord in dokaz, da se odbojka nahaja pred zahtevnimi nalogami, piše STA.

Potrebno bo biti finančno bolj skromen

»Preko noči se stvari ne da spremeniti, izboljšanje dela bo dolgotrajen proces. Pred nami je veliko nalog, ki se jih nameravam lotiti. Ko sem se pogovarjal s klubi, sem videl, da ni vse, kot bi moralo biti. Pri vodenju lige in pokala ni večjih pripomb, več jih je pri reprezentančnih akcijah. O tem se bo treba temeljito pogovoriti, moje mnenje pa je, da bo o finančnem pogledu potrebno biti bolj skromen, prilagoditi se bo treba aktualnim razmeram. Kar se tiče stroke pa menim, da bo treba večjo vlogo dati strokovnemu svetu, nasloniti pa se moramo na domačo stroko. Vsekakor pa moramo najprej preveriti, kaj reprezentanci lahko ponudimo. Menim tudi, da moramo reprezentanco vrniti klubom, mora se vrniti v lokalno okolje, kjer je že bila,« je o svojem programu dejal Ropret.

To ne bo edina naloga očeta podajalke Vitala Petre in organizatorja igre ACH Volleyja Gregorja. Ropret je napovedal, da se boril za boljši status odbojke, za boljšo kategorizacijo, prav tako bo zahteval večjo vlogo in odgovornost pisarne zveze. Meni, da se bo treba povezati s kakšno marketinško agencijo, za upravni odbor pa je pustil nekaj mest prostih, ki naj bi jih zasedli gospodarstveniki. Od vodij reprezentanc bo zahteval tako vsebinske kot finančne programe, oživiti namerava tudi odbojko na mivki, spremeniti pa statut zveze, ki naj bi imela preveč komisij.

Največje razočaranje je moška reprezentanca

Čaka ga tudi natančen pregled poslovanja zveze v zadnjih letih, natančen pregled pogodb, meni, da je bolje, da taki, ki jih ne morejo izpolniti, tudi odstopijo. Nekdanji predsednik Matjaž Kovačič sicer meni, da je v času njegovega predsednikovanja bilo storjeno veliko dobrega.

»V zadnjih osmih letih smo dosegli nekaj želenih ciljev, nekaj jih nismo. Predvsem smo zvezo v večini finančno stabilizirali, zdaj posluje smiselno in ekonomsko. Če ne drugega, vsaj ve, komu je kaj dolžna. Največje razočaranje pa je moška reprezentanca. Moj cilj je bil reprezentanco pripeljati na olimpijske igre, še vedno mislim, da za to ima potencial. In tudi pogoje, menim, da bi morala glede na vložke na evropskem prvenstvu osvojiti kolajno. Novega predsednika čaka težko delo, a ima osnovo, da odbojko postavi med tri ali štiri kolektivne športe v Sloveniji,« je že v uvodu skupščine dejal zdaj že nekdanji predsednik Matjaž Kovačič, ki si ni želel novega mandata.

Kovačič je dejal, da je zveza v zadnjih letih pridobila 1.350.000 sponzorskih sredstev, za kar meni, da je velik uspeh. V letu 2011 je sicer OZS imela 857.000 evrov prihodkov in 859.000 odhodkov, približno v enakih številkah pa se zveza giblje tudi letos. Ropret (obljublja, da bo na zvezi preživel precej časa) je omenil tudi, da naj bi bila zveza nekaterim dolžna, zato namerava postaviti rok, da v 30 dneh vsi, ki naj bi jim bili dolžni, na zvezi to tudi utemeljijo.