Mina bi podaljšek, Maja še koleba

Slovenska reprezentanca v športnem plezanju v sezoni svetovnega pokala z devetimi stopničkami.

Objavljeno
17. november 2014 18.29
Maja Vidmar Kranj 16.11. 2014
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport

Ljubljana – Devet uvrstitev na zmagovalni oder in 29 v udarno deseterico. Takšen je končni slovenski izplen pravkar zapečatene sezone svetovnega pokala v športnem plezanju, k čemur je treba dodati še dve srebrni kolajni s SP: Mine Markovič v težavnosti in Jerneja Krudra v balvanih. Nič čudnega torej, da selektor Roman Krajnik kar žari od zadovoljstva.

»Kranj je bil perfekten zaključek še ene vrhunske sezone, sploh za Mino, ki je tekmovalno leto kronala na najlepši možen način, z domačo zmago. Tudi Domen Škofic je v Kranju končno plezal res sproščeno in se v skupnem seštevku okitil s tretjim mestom v kombinaciji in petim v težavnosti. Naredil je ogromen korak naprej, komaj že čakam prihodnjo sezono. Tudi Maja Vidmar je dokazala, da še sodi v svetovni vrh,« se je smejalo Krajniku, ki je na selektorskem stolčku Simona Margona zamenjal ob koncu lanskega leta, torej je bila to zanj prva preizkušnja v dvorani Zlato polje v novi vlogi.

Mina Markovič je, podobno kot že lani, vnovič v skupnem težavnostnem seštevku premoč priznala edinole Korejki Džain Kim, ki je predvsem bolje začela sezono in si zagotovila udobno točkovno prednost pred azijsko turnejo, na kateri pa je Ptujčanka dobesedno eksplodirala z dvema zmagama in 2. mestom. Obe najboljši tekmovalki zadnjih let sta še vedno korak pred konkurenco, razlika pred izzivalkami se ne manjša, dekleti sta trenutno res optimalni predstavnici vsaka svojega sloga: »mehki« nastopi Kimove so prava plezalna simfonija, Markovičeva pa z odločnostjo in agresivnostjo do skrajnosti izkorišča odlično izpiljeno telo.

»Ker je plezanje individualen šport, si na koncu smeri vselej sam, odloča torej, do kam boš prišel ti, ne pa, kje je domet drugih. Zadnje čase, predvsem letos, sem imela največ bojev sama s sabo. Če sem našla pravi občutek in plezala, kot znam, ni bilo težav, sicer pa se je lahko zgodilo marsikaj,« priznava svetovna podprvakinja, ki bo v nedeljo dopolnila 27 let. V tej sezoni svetovnega pokala, ki se je zanjo prezgodaj končala, je na oder skočila petkrat, zmagala pa trikrat, nad njo je navdušena tudi reprezentančna kolegica Maja Vidmar: »Mina je res pravi stroj; je daleč, daleč najboljša.«

Danes torej slovenski plezalni voz vleče Mina, pred njo so jo Martina Čufar Potard, Natalija Gros, ki sta obe že »upokojeni«, in Vidmarjeva, ki je prav ob koncu sezone, v kateri se je po dveh sušnih letih spet vrnila na stopničke, priznala, da o nadaljevanju športne poti še koleba. »Vem, da se bliža čas, ko bom morala pomahati v slovo, treba bo le najti najprimernejši trenutek. Zdaj me čaka nekaj oddiha, nato pa razmislek, kako naprej,« je poudarila Škofjeločanka, z 28 leti najstarejša v slovenski izbrani vrsti. Kar se je posrečilo njej, se ni še nobeni njeni tekmici prej ne pozneje, v sezoni 2007 je namreč vpisala sedem težavnostnih zmag v svetovnem pokalu, od tega rekordnih pet zapovrstjo.


Prebuja pa se tudi mladi moški rod na čelu z Domnom Škoficem, ki je letos res zmogel velik korak naprej. »Toda raje grem počasi in puščam prostor za napredek tudi za prihodnja leta. Letošnja sezona je bila zame nepopisno uspešna, prelomnica je bilo že 3. mesto v Chamonixu, tedaj sem se namreč prepričal, da je moje mesto pri vrhu,« poudarja 20-letnik iz Vrbenj pri Radovljici, ki je trikrat stal na zmagovalnem odru v svetovnem pokalu, obtičal tik pod njim na SP in se prvič v karieri prebil v finale kranjske preizkušnje.