Mina Markovič evropska podprvakinja v težavnosti

Slovenska športna plezalka Mina Markovič si je na EP v Chamonixu priborila srebrno kolajno, Maja Vidmar je bila četrta.

Objavljeno
14. julij 2013 01.40
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Chamonix - Plezalka Mina Markovič je v finalu težavnosti na evropskem prvenstvu v športnem v francoskem Chamonixu osvojila drugo mesto, slovenski ekipni uspeh je s četrtim mestom dopolnila Maja Vidmar.

Naslov evropske prvakinje je malce presenetljivo osvojila Rusinja Dinara Fakritidinova, tretja po polfinalu, ki se je povzpela najvišje v smeri. Vrha se sicer ni dotaknila. Tretja je bila Francozinja Helene Janicot.

Markovičeva, ki je lani prepričljivo dobila svetovni pokal v težavnosti, je vodila po polfinalu, a ji v finalu ni uspelo nadgraditi svojega plezanja. 25-letna Ptujčanka je osvojila še tretjo kolajno na EP. Leta 2008 na EP v Parizu je bila tretja v kombinaciji, leta 2010 na EP v Imstu pa zlata v kombinaciji. V Imstu je v težavnosti pristala na četrtem mestu. To je že 12. slovenska kolajna na evropskih prvenstvih, poroča slovenska tiskovna agencija.

»Medalja sigurno ni slab izid in mi pomeni lep dosežek. Ampak osebno nisem ravno zadovoljna, ker mi daje tisti res grenek priokus slabo plezanje v finalu, oziroma nenaden padec na gibu, kjer se nisem znala takoj oziroma na koncu prav odločiti in narediti tega, kar je bilo potrebno. Še vedno sem prepričana, da sem sposobna več in bolje odplezati. Sigurno več kot v tem finalu na EP, zato ostajajo neizpolnjene želje na naslednjem EP, kjer se nameravam vrniti nazaj,« je dejala Markovičeva.

Margon: Nista odplezali po svojih sposobnostih

Selektor slovenske reprezentance Simon Margon ni bil povsem zadovoljen s prikazanim svojih finalistk, saj je prepričan, da sta sposobni poseči še višje.

»Maji in Mini ne morem dati odlične ocene, saj vemo, da sta pripravljeni boljše, kot kaže rezultat. Nista odplezali po svojih sposobnostih, kljub temu smo še vedno zelo veseli Mininega drugega in Majinega četrtega mesta. To je zelo dober obet za začetek svetovnega pokala v Brianconu. Kakšnih velikih sprememb ne bo, saj sta odlično pripravljeni. Če bosta le malce bolj sproščeno odplezali in odplezali po svojih sposobnostih, bosta z lahkoto obe na stopničkah.«

Mina Markovič in Maja Vidmar sta bili edini finalistki sedemčlanske slovenske zasedbe. Trije plezalci so svoje nastope končali v polfinalu - Domen Škofic na 11., Martin Bergant na 22. in Sergej Epih na 24. mestu - Jure Raztresen pa je z 28. mestom obstal že v kvalifikacijah. Slovenijo je zastopala tudi Tina Šušteršič, ki se ji ni uspelo prebiti v finale in je končala na 25. mestu.

Desgranges evropski prvak

V moški konkurenci je na veliko veselje množice domačih navijačev, ki se je zbrala na osrednjem trgu v Chamonixu, slavil 30-letni Francoz Romain Desgranges. Leto starejši Španec Ramon Julian Puigblanque, vodilni po polfinalu, je bil na koncu drugi ter ni ubranil evropske krone s prejšnjega EP izpred treh let v avstrijskem Imstu. Tretji je bil 28-letni Nizozemec Jorg Verhoeven.

Drugi del evropskega prvenstva, ko se bodo športni plezalci za naslove najboljših na stari celini merili v balvanskem plezanju, bo zadnji dan avgusta in prvi dan septembra v nizozemskem Eindnhovnu. Na tekmi bo nastopila tudi Markovičeva ter skušala ubraniti naslov evropske prvakinje v kombinaciji s prejšnjega EP v Imstu. Še pred tem bosta Markovičeva in Škofic nastopila tudi na svetovnih igrah neolimpijskih disciplin v kolumbijskem Caliju.

Sezona v težavnostnem plezanju se nadaljuje v prav tako francoskem Brianconu, že čez en teden s prvo tekmo svetovnega pokala, v katerem Slovenka Markovičeva brani dvojno krono skupne zmagovalke svetovnega pokala. Zastor na sezono bo padel že s tradicionalno tekmo svetovnega pokala v težavnosti v Kranju 16. in 17. novembra.