Mišmaševa bo izpustila dvoransko SP, z normami še trojica

Norme za atletsko dvoransko SP v Portlandu so izpolnili Maja Mihalinec, Luka Janežič, Marina Tomić in Maruša Mišmaš.

Objavljeno
14. januar 2016 21.38
BALKANSKO PRVENSTVO V KROSU
Š. Ro., STA
Š. Ro., STA

Ljubljana - Dvoransko svetovno prvenstvo, ki bo med 17. in 20. marcem v Portlandu v ZDA, bo prvo veliko dejanje te sezone, norme za nastop pa so od slovenskih atletov doslej že izpolnili Maja Mihalinec, Luka Janežič, Marina Tomić in Maruša Mišmaš.

Vendar slednja na SP ne bo nastopila. »Trenutno smo na pripravah v Južni Afriki, kjer bomo do konca meseca. Dvoransko SP bom letos izpustila, mogoče pa bom nastopila na kakšni tekmi za trening tudi pozimi. Moj osrednji cilj je poletna olimpijska sezona in nanjo se bom temeljito pripravila,« je sporočila slovenska rekorderka na 3000 m zapreke.

Največ možnosti med preostalimi slovenskimi atleti za uvrstitev med potnike za SP ima še skakalec s palico Robert Renner.

Precej številčnejša, kot bo slovenska odprava na SP v ZDA, bosta reprezentanci, ki bosta tekmovali na evropskem prvenstvu v Amsterdamu in na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru. »Na EP pričakujemo zelo številčno udeležbo, za OI pa prav tako. Imamo 14 kandidatov, ki so na seznamu Olimpijskega komiteja Slovenije, od tega jih je osem že izpolnilo mednarodne norme. To so Martina Ratej v metu kopja, Luka Janežič na 400 m, Robert Renner v skoku s palico, sprinterki Maja Mihalinec in Sabina Veit, Maruša Mišmaš na 3000 m zapreke, Žan Rudolf na 800 m ter maratonca Anton Kosmač in Daneja Grandovec. Norme lahko dosežejo vsaj še Tina Šutej, Barbara Špiler in Marina Tomič,« je povedal predsednik strokovnega sveta AZS Martin Steiner.

Slednji je še potrdil, da je AZS že odpovedala balkansko prvenstvo, ki je bilo v načrtu poleti v Velenju. »Po odstopu predsednika AZS Gregorja Benčne, ki je bil glavni pobudnik tega prvenstva, so se zadeve močno spremenile. Tako balkanskega prvenstva ne bomo pripravili, z vsemi močmi pa se bomo posvetili mitingu Evropske atletske zveze v Velenju, ki je že dolgo najmočnejši miting v državi,« je pojasnil Steiner.

V sredo, 20. januarja, bo na Atletski zvezi Slovenije skupščina zveze, na kateri bodo po odstopu Benčine ob koncu lanskega leta volili novega predsednika. Edini kandidat je poslovnež Roman Dobnikar, ki trenutno dela na Petrolu in je član upravnega odbora zveze. Zvezo bo vodil eno leto, nato pa bodo v začetku prihodnjega leta opravili volitve celotnega vodstva zveze za naslednje štiriletno obdobje. »Od novega predsednika, ki bo imel le enoletni mandat, pričakujem vse najboljše, saj se je že doslej pokazal zagnanost pri delu. Upam, da bo zagotovil več denarnih sredstev sredstev za atletiko in da bo to njegov uvajalni mandat za naslednje štiriletno obdobje,« je pojasnil Steiner.