Mlada atletska zasedba na dvoransko EP 2013

Od 1. do 3. marca bo v Göteborgu evropsko dvoransko prvenstvo, na katerem bo nastopilo tudi sedem slovenskih atletov.

Objavljeno
25. februar 2013 15.25
Š. Ro., Delo.si, STA
Š. Ro., Delo.si, STA

Ljubljana - Atletska zveza Slovenije (AZS) je danes predstavila slovensko reprezentanco, ki bo od 1. do 3. marca nastopili na 32. atletskem evropskem dvoranskem prvenstvu v Göteborgu. Pomlajeno slovensko ekipo sestavljajo Maruša Mišmaš (Mass) v teku na 1500 m, Marina Tomič (Kladivar) na 60 m ovire, Maja Bratkič (Gorica) v troskoku, Žan Rudolf (Mass) na 800 m, Mitja Krevs (Kladivar) na 1500 m, v skoku s palico pa Robert Renner (Kladivar) in Andrej Poljanec (Krka).

V mladi slovenski zasedbi ima največ izkušenj Tomičeva, večina pa je končala ali pa še nastopa v mladinskih konkurencah. Normo je izpolnila tudi Tina Šutej (Mass) v skoku s palico, ki pa na EP ne bo tekmovala, ker v ZDA končuje študij in se za atletske nastope ni ustrezno pripravila.

»Ne glede na to, da imamo mlado reprezentanco, so v njej izkušeni tekmovalci. Cilj je en finale in ponovitev letošnjih rezultatov, morda celo izboljšanje,« je na kratko cilje pred EP predstavil Martin Steiner, predsednik strokovnega sveta Atletske zveze Slovenije.

Na zadnjem dvoranskem EP, leta 2011 v Parizu, je za najboljši slovenski dosežek poskrbela Snežana Rodič (Mass), ki je v troskoku bron zgrešila za štiri centimetre in bila z osebnim rekordom 14,35 metra četrta. Bila je tudi edina slovenska finalistka.

Kozmus se osredotoča na Moskvo

Med udeleženci EP ni izkušenega metalca kladiva Primoža Kozmusa, ki bo v prihodnjih treniral v Medulinu. »Po OI sem mislil startati na polno. Malo sem imel težave s kolenom in hrbtom. Rekel sem si, da je bolj pametno si vzeti čas in sem bolj na 'izi' treniral skozi zimo. V soboto odhajam v Medulin, ki bo moje bivališče do velikih tekem. Sigurno je glavna tekma Moskva. Glede ciljev bomo videli, gotovo so to medalje. Treba je počakati, treba je ostati zdrav, pri teh letih je to največja umetnost. Izkušnje imam, vem, kaj početi, a bomo videli,« je dejal Kozmus, ki bo leta 2016 nastopil na svojih zadnjih olimpijskih igrah, a ga ne skrbi za prihodnost slovenske atletike.

»Rio bodo verjetno zadnje igre. Sicer nikoli ne veš, kako se obrne. Nekako je lažje. Zgleda, da prihaja ena res močna generacija. Mladinci kažejo, da so pravi. Verjamem, da bo meni lažje. Do Ria bodo prišli do ravni finalistov, mogoče celo dobitnikov medalj. Verjamem, da bo v Rio šla močna ekipa. Je pa to zamenjava. Stari gremo, mladi prihajajo in to je dobro. Mislim, da tudi strokovni štab lažje diha, ko ima takšne talente zadaj,« je o kakovosti slovenskih atletov dejal Kozmus.