Mladinske OI: Slovenci brez vidnih uvrstitev, mlade nagovorila Vonnova

Četrti dan ZOI mladih so tekmovali Tit Štante, Luka Štros, Klemen Vampelj, Blaž Debeljak in Tais Vozelj.

M. Ž., STA
pon, 15.02.2016, 19:11

Lillehammer - Tudi četrti dan druge izdaje zimskih mladinskih olimpijskih iger so v športne arene v okolici norveškega Lillehammerja stopili mladi slovenski tekmovalci. Nastopilo je vsega skupaj pet slovenskih tekmovalcev, deskar na snegu Tit Štante, smučar prostega sloga Luka Štros ter biatlonci Klemen Vampelj, Blaž Debeljak in Tais Vozelj.

Biatlonski štadion Birkebeineren nad Lillehammerjem je gostil zasledovalni tekmi posameznic na 7,5 kilometrski in posameznikov na desetkilometrski razdalji na igrah, na katerih nastopajo športniki v starostnem razponu od 15 do največ 18 let starosti. Na nedeljski sprinterski preizkušnji biatlonk na šestkilometrski razdalji je Tais Vozelj vpisala 21. mesto, Blaž Debeljak in Klemen Vampelj pa sta v sprintu biatloncev na 7,5 km pristala na 44. in 45. mestu.

Vozljeva je današnjo zasledovalno tekmo končala na 18. mestu, za zmagovalko Ukrajinko Kristino Dmitrenko je zaostala 2,22 minute, ob zgrešenih štirih strelih. Debeljak in Vampelj sta preizkušnjo končala na 42. in 44. mestu.

Na poligonu za smučarje in deskarje prostega sloga, tako imenovanem freeparku v Hafjellu, so se zvrstile preizkušnje v smučarskem in deskarskem krosu. Edini Slovenec na startu krosa smučarjev prostega sloga Luka Štros je obstal že na prvi stopnički v kvalifikacijah in zasedel sedemnajsto mesto med osemnajstimi tekmovalci.

Štante brez polfinala v deskarskem krosu

V kvalifikacijah deskarskega krosa je nastopil Tit Štante, ki je bil v nedeljo v Oslu bronast v disciplini deskarjev prostega sloga v snežnem žlebu. Štante je poskrbel za prvo slovensko kolajno na tokratnih zimskih mladinskih olimpijskih igrah na Norveškem in osmo skupno v tem novem olimpijskem tekmovanju obetavnih in mladih športnikov z vsega sveta. V krosu uspeha ni ponovil, uvrstil se je sicer v izločilne boje, a bil prekratek za polfinale in osvojil 15. mesto.

Smučarski skakalci so pred torkovima posamičnima preizkušnjama še zadnjič na treningu preizkusili skakalnico Lysgardsbakkene nad Lillehammerjem. Z dolgimi skoki sta Ema Klinec in Bor Pavlovčič potrdila odlično formo in status favoritov za najvišja mesta.

Vonnova nagovorila mlade

Mladi športniki so danes v Lillehammerju, v dvorani Hakons Hall v okviru programa Uči se in deli, dobili prav posebno priložnost, lahko so se za kratek čas družili, poslušali in postavljali vprašanja trenutno največji zvezdnici belega cirkusa, šampionki v alpskem smučanju Lindsey Vonn.

Američanka je v sproščenem pogovoru z obetavnimi športniki, med njimi so bili tudi slovenski, odgovarjala na najrazličnejša vprašanja, o vrnitvi po poškodbah, o karieri superzvezdnice, vztrajanju kljub odstopom, padcem in odstopom ter izbiri, predanosti športu, kljub vsem težavam in naporom, ter postavljanju najvišjih ciljev in njihovemu sledenju.

Izkazala se je tudi z odličnim znanjem nemščine, na klepetu pa jo je spremljala zvesta spremljevalka, simpatična psička Lucy. Vonnova je med drugim omenila, da ne razmišlja o koncu tekmovalne poti, kljub temu, da je med njo in njenimi tekmicami kar precejšnja starostna vrzel. Želi vztrajati še vsaj do zimskih olimpijskih iger leta 2018 v južnokorejskem Pyeongchangu, še zlasti ker je igre v Sočiju zaradi poškodbe izpustila. Vonnova si je kljub številnim tekmovalnim obveznostim vzela čas in je Lillehammer z veseljem obiskala kot posebna gostja Mednarodnega olimpijskega komiteja, v vlogi ambasadorke iger in vzornice mladim športnikom.

Povezane novice

Štantetu bron na OI mladih
14. februar ob 18:12
Deskar na snegu Tit Štante je na olimpijkih igrah mladih v Oslu osvojil bronasto odličje v snežnem žlebu.
Prijavi sovražni govor