Mladinski kolajni sta le nagrada

Nadarjeni slovenski metalec kopja Matija Muhar si želi po stopinjah Thorkildsena.

Objavljeno
31. julij 2014 03.15
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport
Ljubljana – Jože Satler, trener najbolj nadarjenega slovenskega atleta Matije Muharja, ne dvomi o izjemni nadarjenosti letošnjega mladinskega svetovnega podprvaka v metu kopja. Prepričan je, da je psihično dovolj močan, da bo brez težav prehodil pot iz mladinske v člansko konkurenco, na kateri se mnogi spotaknejo.

»Premore še veliko prostora za napredovanje, tako pri telesni pripravi kot tudi tehniki. Matija postopoma napreduje. Z velikimi utežmi sploh še ni delal, pa tudi posebnih vaj za moč še nima v svojem programu. Je zelo pameten in razgledan fant, ki ve, kaj hoče,« je Satler opisal lanskega prvaka in letošnjega podprvaka med najbolj nadarjenimi metalci kopja na svetu, ki sicer meče kopje težko 700 g (člansko ima 100 gramov več).

Matiji Muharju je povsem jasno, da sta mladinski kolajni – zlata v Donecku 2013 in srebrna v Eugenu 2014 – nagrada za dosedanje delo. »Zdaj me čaka trši trening na vseh področjih meta kopja. Pripravljen sem za postopno dvigovanje obremenitev vse do maksimalnih. Vendar pa ne bom prehiteval z ničemer. Da ne bi imel težav s prehodom na višjo tekmovalno raven, veliko delam na mentalni moči,« razmišlja o prihodnosti »mali« Muhar, ki pa ima še eno, za vrhunskega športnika najbolj pomembno značajsko lastnost. Brezmejno je predan kraljici športa.

»Atletika je nepogrešljiv del mojega življenja,« brez zadržkov pove, kar mu leži globoko v srcu in duši. Pri 181 cm in 85 kilogramih osemnajstletnik iz Blejske Dobrave deluje močno kot pravi možak, čeprav se mu na obrazu nazorno pozna, da je pred nekaj dnevi dopolnil 18 let. V pogovoru pa ne daje občutka brezskrbnega mladeniča, ki mu je šport le dopolnilna zabava oziroma sredstvo za poudarjanje telesne moči, saj o svoji največji ljubezni in vsem, kar je povezano z njo, govori premišljeno, predvsem pa jedrnato. Mladinske izkušnje mu dovolj natančno govorijo, da lahko postaneš vrhunski v športu le, če si mu 100-odstotno predan in zanj živiš 24 ur na dan.

Trener Satler z največjim zadovoljstvom govori o svoji skupini atletov. Matija Muhar v kranjskem klubu AS – njegov predsednik je Matijev oče, sicer nekdanji nogometaš Peter Muhar, mama Romana, nekdanja umetnostna drsalka, pa največja med zvestimi podporniki – še ni ujel tako visoke kakovostne ravni, ki je nujna za uspešno pot v svetovni vrh tudi v članski konkurenci. Matijo obkrožata še dva vrhunska športnika – Jure Muhar in Blaž Marn, za katera Satler meni, da sta enako nadarjena. Starejši brat Jure, ki je osvojil srebrno kolajno v metu kopja na EP do 23 let leta 2012 v Baru, je bil izvrsten deseterobojec. Zaradi poškodbe in operacije ahilove tetive je opustil kraljevsko disciplino. Po enoletnem premoru okreva in se pripravlja za vrnitev v metu kopja. Marn je atletiko podredil študiju na Fakulteti za šport. Satler pravi, da se vrača in počasi »pleza v svetovni vrh«. Matija ima torej vrhunsko tekmovalno okolje. Brat Jure je njegov vzornik – seveda poleg Andreasa Thorkildsena, po čigar poti bi rad šel.