Mo Farah tik pred zdajci odpovedal nastop v Birminghamu

Na Otoku prah dviga dokumentarec BBC in dopinške obtožbe na račun trenerja Alberta Salazarja.

Objavljeno
07. junij 2015 13.23
SPO-RUN-2015-PREFONTAINE-CLASSIC---DAY-1
Š. Ro., Delo.si, STA
Š. Ro., Delo.si, STA
Birmingham - Britanski atlet Mo Farah, svetovni in olimpijski prvak, je brez takojšnje navedbe jasnega razloga odpovedal nastop na današnjem mitingu diamantne lige v Birminghamu. Farah se je za odpoved nastopa odločil, potem ko je dokumentarec BBC razkril, da je njegov trener Alberto Salazar svojim varovancem nudil prepovedana poživila in jih celo silil k uporabi.

Farah, olimpijski prvak iz Londona 2012 na 5000 in 10.000 metrov, svetovni prvak iz leta 2013 in evropski prvak iz leta 2014, v dokumentarcu ni omenjen med uporabniki »posebnih vadbenih metod« 56-letnega Salazarja, a je kot kaže klonil pod težo pritiska ter odpovedal miting v Birminghamu, kjer je bil eden glavnih favoritov.

V prvih izjavah za britanske medije po odločitvi, da bo izpustil miting v Birminghamu, je Farah kot glavni razlog navedel izčrpanost: »Minuli teden je bil zelo stresen in mi je pobral veliko moči. Zaradi vsega, kar se je zgodilo, se nisem mogel osredotočiti na današnjo tekmo, dogodki v zadnjem tednu pa so me povsem izčrpali, tako fizično kot psihično. Želim si dobro nastopiti na svetovnem prvenstvu v Pekingu, zato sem se odločil, da bo v tem trenutku zame najbolje, če se vrnem v Združene države Amerike, poiščem prave odgovore na vsa vprašanje, ki se mi pojavljajo, in se znova lotim priprav. Rad bi se opravičil vsem ljubiteljem atletike, ki so že kupili vstopnice, da bi me v živo videli, kako tečem, ter jih prosim za razumevanje.«

Salazar naj bi doping priskrbel ameriškemu rekorderju na 10.000 metrov in srebrnemu iz Londona 2012 Galenu Ruppu in še nekaterim drugim atletom iz tekaške skupine Nike Oregon Project. Atleti naj bi zlorabili testosteron, o tem je v dokumentarcu pričala tudi ameriška maratonka Kara Goucher.

»Situacija me jezi, ni pravična. Ničesar nisem storil, moje ime pa se blati,« je bil po razkritju jezen Farah. Dan po tem, ko je novinarjem sporočil, da ne bo zapustil trenerja, pa se je 32-letni v Somaliji rojeni atlet odločil za odpoved mitinga diamantne lige.