Mojstri brzic na SP po odličja

Na svetovno prvenstvo v slalomu na divjih vodah v Deep Creek z visokimi ambicijami potuje deset slovenskih čolnov.

Objavljeno
01. september 2014 18.49
acr kajak-kanu
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Ljubljana − Čeprav jih svetovno prvenstvo v Deep Creeku čaka šele med 17. in 21. septembrom, bodo slovenski slalomisti na divjih vodah, »opremljeni« z visokimi cilji, v ZDA odpotovali že jutri. V odpravi bo deset čolnov. »V Maryland odhajamo s polnimi ekipami pri kajakašicah, kanuistih in kajakaših ter z enim dvosedom. Lovili bomo odmevne rezultate, v ekipi so tudi tekmovalci, ki bodo v igri za polfinale in finale, lepe možnosti imamo tudi v ekipnih preizkušnjah,« napoveduje direktor kajakaških reprezentanc Andrej Jelenc, ki bo računal na kanuiste Benjamina Savška, Anžeta Berčiča in Luko Božiča, kajakaše Martina Albrehta, Simona Brusa in Janoša Peterlina, kajakašice Uršo Kragelj, Evo Terčelj in Ajdo Novak ter dvojec z Božičem in Sašom Taljatom.

»V tej sezoni smo bili tolikokrat na stopničkah, da bi bili vsi drugi cilji, kot boj za kolajne, prenizki. Imamo močno kanuistično zasedbo, ki bo med kandidati za odličja tako v ekipni kot posamični konkurenci. Med favorite spada tudi dvojec, pri dekletih pa je predvsem Kragljeva pokazala, da se lahko kosa z najboljšiimi, upam, da bo tudi Terčeljeva storila korak naprej. Upam, da bodo punce ponovile presenečnje z lanskega svetovnega prvenstva, ko so se okitile z ekipnim bronom. Kajakaši imajo možnosti za finale, predvsem pa lahko ta ekipa išče priložnost na moštveni tekmi, saj bo skušala tudi brez poškodovanega Petra Kauzerja vknjižiti odmeven dosežek,« je prepričan Jelenc.

Ker je prizorišče novo v koledarju velikih tekmovanj, slalomisti z njim še nimajo veliko izkušenj. »Proga bo za vse bolj ali manj nova, zato tudi potujemo prej, da se malo privadimo. Imamo nekaj informacij o progi, časovno bo kar dolga, tako da bosta kondicijska pripravljenost in vzdržljivost igrali ključno vlogo. V zasedbi imamo nekaj tekmovalcev, ki jim to lahko ustreza. Hkrati bodo razdalje med vratci verjetno daljše in tudi to vsaj nekaterim ugaja. Torej, kar zadeva progo, ne pričakujem velikih težav,« je dejal Jelenc.