MOK in WADA ponovno preverjata vzorice z OI 2008 in 2012

MOK in WADA nadaljujeta z ostrim bojem proti dopingu, zato bosta vnovič testirala vzorce z OI v Pekingu in Londonu.

Objavljeno
15. marec 2016 21.19
M. Ž., STA
M. Ž., STA
Rio de Janeiro - Mednarodni olimpijski komite (MOK) in Svetovna protidopinška agencija (WADA) sta najavila, da bosta vnovič testirala odvzete vzorce z olimpijskih iger 2008 v Pekingu in 2012 v Londonu.

Kot so zapisali pri Moku in Wadi, bodo v mesecih pred letošnjimi igrami v Riu de Janeiru testirali izbrane vzorce izpred štirih in osmih let. Organizaciji, ki sta glavni v boju prti dopingu v športu, si želita z vnovičnimi testi zadržati šport čist.

»Pregledali bomo predvsem vzorce športnikov, ki želijo po Londonu ali Pekingu nastopiti tudi v Riu. Zdaj imamo veliko bolj napredne tehnologije odkrivanja kršiteljev in če je komu uspelo, da se nam je na preteklih dvojih igrah izmuznil, zdaj ne bo tako,« so zapisali v obvestilu za javnost.

Če bo kateri od vzorcev pozitiven, bodo športniku ali športnici izrekli suspenz, ob morebitnem pozitivnem vzorcu B pa tudi prepoved nastopa na letošnjih igrah, ki jih bo Rio gostil med 5. in 21. avgustom. Mok in Wada bosta tako v prihodnjih mesecih v tesni povezavi z nacionalnimi protidopinškimi agencijami in športnimi zvezami.