MOK jutri o usodi Rusije na korejskih OI

Napovedi poznavalcev so zelo različne - od simbolične kazni do izključitve ruskih športnikov z OI v Pjongčangu.

Objavljeno
04. december 2017 17.06
J. P.
J. P.

Ljubljana - Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) Thomas Bach bo jutri v Lozani obelodanil informacijo o kazni za ruske športnike zaradi državno vodenega in prikrivanega dopinga. Napovedi poznavalcev so zelo različne - od simbolične kazni do izključitve ruskih športnikov s februarskih olimpijskih iger v Pjongčangu in celo do izključitve z večjega števila iger, poroča STA.

Mnogi sicer dvomijo, da bo MOK 66 dni pred odprtjem iger Rusijo res izključil, saj tega ni zmogel niti pred letom in pol za letne igre v Riu. Tedaj se je MOK odločil za selektiven pristop in zeleno luč tistim športnikom, ki - dokazljivo - niso bili ujeti v spiralo sistemskega dopinga. Takšnih je bilo okrog 270 tekmovalk in tekmovalcev. Ker je Rusija na zimskih igrah ena od velesil, bi bila rdeča luč za Pjongčang zanjo še večji udarec.

Vendar pa bi Bach vseeno utegnil ukrepati ostreje. Zadnji udarec je namreč Rusija doživela pred tedni, ko je Svetovna protidopinška agencija (WADA) rusko podružnico zadržala pod suspenzom, predvsem zaradi vztrajanja Rusije, tudi ministra za šport Aleksandra Žukova, da v državi ni bilo sistemsko vodenega dopinga.

»MOK bo pri odločitvi upošteval vse okoliščine, pa tudi ukrepe, s katerimi bo zagotovil enake pogoje za vse nastopajoče v Južni Koreji,« so v svetovni olimpijski družini nedavno zapisali v sporočilu za javnosti. Zadnji ukrepi so bili drastični: že več kot 25 športnikov je bilo kaznovanih z dosmrtnim suspenzom, tudi trije olimpijski zmagovalci iz Sočija 2014 - smučarski tekač Alekandr Legkov, voznik boba Aleksandr Zubkov in skeletonist Aleksandr Tretjakov.

Tudi Richard McLaren iz WADA, njegovo poročilo je glavna podlaga za končno odločitev, je oster nasprotnik simboličnih kazni z možnostjo nastopa ruskih športnikov pod olimpijsko zastavo vred: »Poiskati in kaznovati je potrebno vse odgovorne in vpletene v doping.« Rusija na drugi strani še naprej vztraja, da so bile dopinške težave velike, nikakor pa sistemsko ni sodelovala država.

Vnaprej je jasno, da bo odločitev, kakršna koli že bo, zagotovo sprožila val kritik in očitkov na eni ali drugi strani. Pri MOK vztrajajo, da se bodo odločili na osnovi poročil Dennisa Oswalda in Samuela Schmida, a tudi tu se porajajo dvomi, koliko so ta poročila pravno trdna. Zelo verjetno bo v primeru suspenza posameznikov ali ekipe odgovornost na koncu, tako kot v Riu, padla na pleča Mednarodnega športnega arbitražnega razsodišča (CAS) v Lozani.