MOK odmrznil skoraj 500 vzorcev z OI v Torinu

Osem let po koncu kariere je UCI kolesarskega dopinškega grešnika Michaela Boogerda kaznoval z dveletno prepovedjo.

Objavljeno
07. januar 2016 09.31
J. P.
J. P.

Lozana - Nova pravila Svetovne protidopinške agencije (WADA) so Mednarodni olimpijski komite (MOK) spodbudila, da je odprl in vnovič preveril vzorce, odvzete v okviru dopinških testov med zimskimi olimpijskimi igrami v Torinu 2006. S svežimi metodami je ponovno preiskal skoraj 500 vzorcev, ni pa še jasno, ali je na ta način odkril kakšnega novega dopinškega grešnika, ki je doslej ostal nekaznovan.

Od 1219 odvzetih vzorcev jih je laboratorij v Lozani odmrznil 489, odmrznjene vzorce pa so sodelavci laboratorija preverjali z novimi metodami za odkrivanje morebitnih sumljivih snovi ali odklonov in povišanih vrednosti, kar bi kazalo na zlorabo prepovedanih snovi.

Boogerdu simbolična kazen

Mednarodna kolesarska zveza (UCI) pa je z dveletno prepovedjo delovanja v kolesarstvu kaznovala Nizozemca Michaela Boogerda, vendar pa so sankcije predvsem simbolične narave, saj se je 43-letnik tekmovalno upokojil že leta 2007. Kazen, ki si jo je prislužil s priznanjem o sistematičnem jemanju nedovoljenih sredstev med aktivno kariero, se mu bo iztekla 21. decembra 2017. Boogerd, ki je športno pot končal kot član Rabobanka, je sicer pred leti v nekem televizijskem intervjuju priznal, da si je med letoma 1997 in 2007 sistematično pomagal tudi z dopingom. V karieri se je med drugim veselil dveh etapnih zmag na Touru.