Namesto Bostona v lov na OI 2024 Los Angeles?

Po odpovedi Bostona v izboru za gostitelja olimpijskih iger 2024 se za kandidata spet ponuja Los Angeles.

Objavljeno
28. julij 2015 12.40
ZOI
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Kuala Lumpur - Potem ko je včeraj Boston odstopil od kandidature za organizacijo poletnih olimpijskih iger 2024, so pri Mednarodnem olimpijskem komiteju (MOK), ki trenutno zaseda v Kuala Lumpurju, prepričani, da bodo Združene države Amerike še pred rokom za oddajo kandidature našle drugega kandidata. Rok za oddajo je 15. september.

Boston, ki je med ameriškimi kandidaturami januarja letos premagal Los Angeles, San Francisco in Washington, se je umaknil zaradi premajhne podpore javnosti. Župan Marty Walsh namreč ni podpisal pomembnega dokumenta za organizatorja poletnih olimpijskih iger, saj je menil, da v njem ni nobenega zagotovila za zaščito davkoplačevalcev in Bostona v primeru, da pokrovitelji odpovejo sodelovanje ali pride do izpada načrtovanih dohodkov med samimi olimpijskimi igrami.

Ameriški olimpijski komite (USOC) se sicer močno zavzema, da bi Združene države Amerike gostile igre in tako že iščejo novega kandidata. Po odpovedi Bostona so se hitro oglasili iz Los Angelesa, župan Eric Garcetti je dejal,da so v Kaliforniji še vedno zainteresirani za kandidaturo. »Še vedno verjamemo, da je Los Angeles popolno olimpijsko mesto,« je dejal. Kandidatur za zdaj še nista obnovila Washington ali San Francisco, nov seznam kandidatov naj bi ameriški komite predstavil v začetku naslednjega meseca.