Mok suspendiral še tri ruske športnice

Prepoved je prejela tudi biatlonka Olga Zjaceva, ki je osvojila srebrno kolajno v Sočiju s štafeto.

Objavljeno
01. december 2017 15.37
Russia Doping
A. V., STA
A. V., STA
Lozana - Mednarodni olimpijski komite (Mok) je danes zaradi zlorabe prepovedanih sredstev na zimskih olimpijskih igrah leta 2014 v Sočiju še trem ruskim športnicam izrekel dosmrtno prepoved nastopanja. Oswaldova komisija, ki preiskuje Wadine obtožbe o sistemskem dopingu v Rusiji, je objavila, da je prepoved izrekla tudi biatlonki Olgi Zajcevi.

Zajceva je v Sočiju osvojila srebrno kolajno s štafeto. Rusija je sicer brez te kolajne ostala že pred dnevi, ko je komisija dosmrtno prepoved nastopanja izrekla še eni članici štafete, Olgi Viluhini. Zajceva je osvojila rudi zlati kolajni s štafeto na ZOI 2006 v Torinu in štiri leta pozneje v Vancouvru, leta 2010 je v zbirko dodala še srebro s tekme s skupinskim startom. Zajceva, ki je stara 39 let, je sicer končala kariero leta 2015.

Poleg Zajceve je Mok suspendiral še smučarski tekačici Julijo Čekalevo in Anastazijo Docenko. Obe sta bili članici ruske štafete, ki je že izgubila olimpijski izid zaradi dopinga še ene od članic ekipe, Julije Ivanove.

Pri Moku so še sporočili, da Oswaldova komisija preiskuje še 36 možnih dopinških zlorab ruskih športnikov med igrami 2014 v Sočiju. Komisija načrtuje končati preiskavo do začetka olimpijskih iger v Pyeongchangu 2018.