Morgan Hurd presenetljiva svetovna prvakinja (VIDEO)

Šestnajstletna ameriška telovadka, debitantka med elito, je bila na avgustovskem DP v mnogoboju šele šesta.

Objavljeno
07. oktober 2017 08.26
J. P.
J. P.

Montreal - Komaj 16-letna v kitajskem Wuzhouju rojena ameriška telovadka Morgan Hurd se je na svojem debitantskem nastopu med elito v Montrealu dokopala do presenetljivega naslova svetovne prvakinje v mnogoboju. Z oceno 55,232 je za seboj pustila tudi glavno domače orožje Elsabeth Black (55,132), evropsko čast je z bronom rešila Rusinja Jelena Jeremina (54,799). Hurdova je poskrbela za peto zaporedno ameriško odličje najžlahtnejšega leska in na tronu nasledila trikratno zaporedno šampionko Simone Biles, ki je izpustila letošnjo sezono.

Blackova je na veliko navdušenje domačega avditorija poskrbela za sploh prvo kolajno kanadske ženske športne gimnastike v mnogoboju, za Jeremino, sicer vrstnico Hurdove, pa je bron ravno tako največji dosežek v karieri, letos se je v Cluju že dokopala tudi do naslova evropske podprvakinje na dvovišinski bradlji. Najboljša v kvalifikacijah, Japonka Mai Murakami, se je morala zadovoljiti s četrtim mestom (54,699). Edina slovenska predstavnica Lucija Hribar je tekmovanje zaključila v zlati sredini, na 40. mestu med 75 udeleženkami.

Zlati uspeh najstnice Hurdove je še toliko večji, ker je bila na avgustovskem državnem prvenstvu komaj šesta, svoji državi pa je zagotovila že sedmo zaporedno odličje najžlahtnejšega leska na olimpijskih igrah in svetovnih prvenstvih. Podvig lahko nadgradi jutri, ko jo čaka še finalni nastop na gredi. Izjemno razpoloženje v ameriškem taboru je sicer delno skalila drugouvrščena po kvalifikacijah Ragan Smith, sicer v ožjem krogu favoritinj za zmago, ki pa v finalu sploh ni mogla nastopiti, saj si je med ogrevanjem poškodovala gleženj.

»Noro je že to, da sem lahko sploh nastopila tukaj. Da sem zmagala, pa je najbolj neverjeten občutek na svetu,« evforije ni mogla krotiti drobna tekmovalka z očali iz Middletowna, ki je iz Kitajske kot posvojenka prišla v ZDA že kot dojenček, prve korake v svet gimnastike pa je storila pri komaj treh letih. Navdušena je bila tudi drugouvrščena petkratna kanadska prvakinja Blackova: »So vzponi in padci, tudi napake se ti pripetijo. To je del športa. Mnoge telovadke bi bile rade ta trenutek v mojem položaju. Srečna sem, da sem dobila priložnost biti danes tu.«