Mrakova in Macarolova bronasti na EP

Primorski jadralki sta evropsko prvenstvo v olimpijskem dvosedu 470 v Atenah končali na odličnem tretjem mestu.

Objavljeno
15. julij 2014 16.12
J. P., Š. Ro., Delo.si
J. P., Š. Ro., Delo.si

Atene - Evropsko prvenstvo jadralcev v olimpijskem dvosedu 470 v Atenah se je za slovensko odpravo razpletlo sanjsko. Večina naših predstavnikov je resda nastope sklenila že včeraj, danes pa sta bili adutinji v ognju na sklepni regati najboljše deseterice Tina Mrak in Veronika Macarol, ki sta naskakovali zmagovalni oder. In posrečilo se jima je! Primorki sta se namreč po zadnjem plovu, ki je štel dvojno, okitili z bronastim odličjem (87 točk), premoč pa morali priznati edinole novima šampionkama, Avstrijkama Lari Vadlau in Jolanti Ogar (45 točk), ter drugouvrščenima Britankama Hannah Mills in Saskii Clark (58 točk). Resda sta bili pred Slovenkama še predstavnici Nove Zelandije Jo Aleh in Polly Powrie (62) ter ZDA Anne Haeger in Briana Provancha (72), ki pa seveda nista šteli za evropsko konkurenco.

Za Macarolovo je to prvo odličje z evropskih prvenstev, za Mrakovo pa že drugo. Predlani se je namreč v navezi s Tejo Černe v domovino vrnila s srebrno kolajno.

Mrakova in Macarolova sta bili po prvem dnevu na 12. mestu, nato sta bili 13. ter 11. po tretjem dnevu. Četrti dan sta osvojili četrto in peto mesto ter v skupni razvrstitvi napredovali na sedmo, v evropski pa sta bili že četrti. Predzadnji dan EP sta spet jadrali odlično ter z dvema tretjima mestoma napredovali na skupno peto in na tretje med evropskimi jadralkami.

Najbližji evropski zasledovalki sta bili Britanki Sophie Weguelin in Eilidh Mcintyre, ki pa sta za Slovenkama zaostajali za 15 točk, kar v regati za odličja zaradi dvojnega točkovanja pomeni težko ulovljivih osem mest. Slovenki sta bili v današnjem plovu za medalje najboljše deseterice sicer šele deveti, predzadnji, vendar sta bili Britanki le mesto pred njima in to je pomenilo, da sta se lahko tekmovalki Pirata iz Portoroža veselili odličja.

»Kolajna je kolajna. Sta si jo zaslužili, čeprav začetek tekmovanja ni bil obetaven. Vesel sem, da sta dekleti poslušali napotke in spremenili pristop, pomagala pa je tudi majhna korekcija na jadrnici. Začeli sta bolje jadrati in prišli do brona. Danes sta spet jadrali nekoliko po svoje, vendar to sedaj ni pomembno, pomembno je, da sta prišli do brona,« je dejal trener Tomaž Čopi.

En cilj sezone je tako izpolnjen, jadralki zdaj že pogledujeta proti SP, ki bo od 8. do 21. septembra bo v španskem Santanderju. Tam bodo na voljo prve kvote za OI v Riu de Janerju leta 2016, v ženskem razredu 470 bo na voljo deset mest za deset najbolje uvrščenih držav. »Upam, da jima ta uspeh ne bo stopil v glavo in bosta nadaljevale s sedanjim delom. Pomembno je tudi, da sta videli, da lahko v močni konkurenci, bilo je kar deset zelo močnih posadk, te tudi premagajo,« je ocenil Čopi.