Mrakova in Macarolova bronasti na evropskem prvenstvu

Na jadralskem EP v olimpijskem razredu 470 sta zasedli tretje mesto v evropski konkurenci in šesto absolutno.

Objavljeno
12. april 2016 14.18
Posodobljeno
12. april 2016 14.18
lvu-jadralci
J. P., M. Ž.
J. P., M. Ž.

Arenal - Slovenski jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol na Majorki resda nista ubranili lanskega naslova evropskih prvakinj v olimpijskem razredu 470 iz Århusa, sta pa danes potrdili bronasto odličje v konkurenci posadk s stare celine, medtem ko sta bili v absolutni konkurenci šesti. Prepričljive zmage sta se veselili Avstrijki Lara Vadlau in Jolanta Ogar (35 točk) pred Nizozemkama Afrodite Kyranakou in Anneloes van Veen (58) in članicama JK Pirat Portorož (85), ki sta morali premoč priznati še trem neevropskim dvojicam.

Absolutno tretje mesto sta zasedli Brazilki Fernanda Oliveira in Ana Barbachan (67), četrto Američanki Annie Haeger in Briana Provancha (77), peto pa Japonki Ai Kondo Jošida in Miho Jošioka (83). V današnji regati za odličja sta Mrakova in Macarolova zasedli sedmo mesto, kar pa je bilo še vedno dovolj, da sta zadržali evropski bron pred prvima izzivalkama Agnieszko Skrzypulec in Irmino Mrozek Glisczynsko (94), pa čeravno sta Poljakinji danes, ko so se sicer delile dvojne točke, zmagali. Slovenki sta se tako še tretjič zapored zavihteli na zmagovalni oder na evropskih prvenstvih.

Veronika Macarol je po osvojitvi odličja povedala: »Ponovno medalja na evropskem prvenstvu, tokrat bronasta, ampak sva vseeno zelo zadovoljni. Prvenstva nisva najbolje začeli, ampak sva iz dneva v dan bolj napredovali in tako zadnji dan prišle na peto mesto kot tretje Evropejke in to tudi zadržale v regati za medalje."

Tina Mrak je dodala : »Ves teden je bil zelo naporen, zadnje tri dni smo imeli na sporedu po tri regate na dan, prav tako sva zadnje tri dni napredovali navzgor. Danes sva šli z majhno prednostjo v regato za medalje. Na startu se nisva se najbolje odrezali, Francozinji sva pustili preveč prostora, tako da je zbežala v ospredje, vendar se je na koncu sama zapletla in se je to obrnilo v najino korist. Tako da sva zelo zadovoljni s tretjim mestom med Evropejkami.«

Zamejska Slovenca do brona

Na prvenstvu sta uspešno nastopala tudi jadralca slovenskega tržaškega jadralnega kluba Čupa iz Sesljana Jaš Farneti in Simon Sivitz Košuta, ki sta pod italijansko zastavo osvojila tretje mesto.

Slovenska zamejca sta prvič v svoji karieri prijadrala do kolajne v članski konkurenci, kljub tretjemu mestu pa ne bosta nastopila na olimpijskih igrah, saj Italija v tem razredu ni izpolnila norme.

Farneti in Sivitz Košuta sta v absolutni konkurenci končala na šestem mestu, v evropski pa sta bila boljša le drugouvščena Hrvata Šime Fantela in Igor Marenić ter Francoza Sofian Bouvet in Jeremie Mion.

V absolutni konkurenci sta bila prva Avstralca Mathew Belcher in Will Ryan pred francosko posadko Bouvet/Mion in ameriško posadko Stu Mcnay/Dave Hughes.