Mrakova in Macarolova v boj za najvišja mesta na SP

Slovenski jadralki v olimpijskem razredu 470 visoko ambiciozni pred jutrišnjim začetkom prvenstva v Izraelu.

Objavljeno
11. oktober 2015 11.09
lvu-jadralci
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Haifa - Z včerajšnjo otvoritveno slovesnostjo se je v Haifi začelo jadralsko svetovno prvenstvo olimpijskega razreda 470, na katerem slovenske barve zastopata najboljši na stari celini Tina Mrak in Veronika Macarol. V Izrael sta odpotovali dobro pripravljeni in visoko ambiciozni, pa čeravno imata olimpijski vozovnici za Rio 2016 že v žepu. »Želiva uspešno nastopiti, jadrati kot na zadnjih treningih in se boriti za najvišja mesta,« je cilje razgrnila Tina.

Primorki sta sezono odlično začeli in se v začetku julija na Danskem veselili naslova evropskih prvakinj. Po vrnitvi s predolimpijske regate v Riu sta trenirali v Portorožu pod taktirko Tomaža Čopija, pridružili sta se jima tudi sparing partnerki iz Italije. »Imeli sva zelo dobre vadbene razmere, treningi so bili zelo učinkoviti. Žal sva jih morali prekiniti sredi septembra, ko smo jadrnico in vso opremo z zabojnikom poslali v Izrael. Zadnje obdobje sva torej namenili kondicijski pripravi,« je poudarila Mrakova, Macarolova pa dodala: »V tem primeru bi bilo zelo dobro, da bi imeli dve jadrnici, saj bi lahko do odhoda v Haifo z drugo trenirali doma. Za olimpijski nastop sva naročili novo jadrnico, ki bo narejena konec oktobra.«

V Izraelu Slovenki jadrata prvič, zadnje dni sta opravili nekaj treningov na morju in se spoznali s tamkajšnjimi razmerami. »So kar težke, zahteven val in veliko nihanje v jakosti vetra, kar je še izraziteje v šibkejšem vetru. Zelo pomembno bo, da bova pravilno tehnično in taktično jadrali in izkoristili vsak val in spremembo vetra,« zagotavljata Primorki. Na regatnem polju se bo sicer zares začelo jutri.