Mrakova in Macarolova vodita v Španiji, Žbogar je petnajsti

Jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol vodita po prvem dnevu pokala princese Sofije, ki ga gosti Palma de Mallorca.

Objavljeno
28. marec 2016 18.16
Posodobljeno
28. marec 2016 18.27
M. Ž., STA
M. Ž., STA

Palma de Mallorca - Slovenski jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol sta odlično začeli regato za pokal princese Sofije in po prvem dnevu vodita v razredu 470, Vasilij Žbogar pa je petnajsti v razredu finn.

Tekmovanje je pomembno za jadralce razredov laser in radial, saj se še zadnjič potegujejo za olimpijske vozovnice, medtem ko najboljši slovenski jadralci Tina Mrak, Veronika Macarol in Vasilij Žbogar preizkušajo svojo pripravljenost in opremo.

V razredu 470 je 66 posadk razdeljenih v dve skupini, tekmovalke pa so se morale soočiti z vetrom, ki je pihal s hitrostjo okoli 10 vozlov. Tina Mrak in Veronika Macarol sta se v teh pogojih znašli zelo dobro in v prvem plovu modre skupine sta v cilj prijadrali na drugem mestu, potem pa današnjemu izkupičku dodali še zmago v drugem plovu.

Po prvem dnevu sta na prvem mestu, ki si ga delita z Britankama Amy Seabright in Anno Carpenter, ki sta v rumeni skupini prav tako zasedli po eno prvo in drugo mesto. Na tretjem mestu sta Brazilki Fernanda Oliveira in Ana Barbachan.

Žbogar slabo začel zaradi utrujenosti

Vasilij Žbogar je v razredu finn regato začel z 22. in 14. mestom in je po prvem dnevu v konkurenci 73 jadralcev na skupnem 15. mestu.

Regato je najbolje začel Britanec Giles Scott, na drugem mestu je Norvežan Anders Pedersen, tretji pa Novozelandec Josh Junior.

»Mislim, da je utrujenost razlog, da mi danes ni šlo bolje, oprema je v redu, vse je kot ponavadi. Nisem bil svež, slabo sem štartal v obeh regatah, slabo sem se počutil na jadrnici in ko se na finnu počutiš utrujenega, te še dodatno uniči. Očitno sem si po evropskem prvenstvu vzel premalo počitka. Ampak to regato sem vzel kot trening in počitek ni bil načrtovan,« je o prvih plovih povedal Vasilij Žbogar.

Zelko 6. v razredu laser

V razredu laser je 152 jadralcev razdeljenih v tri skupine. Žan Luka Zelko je danes suvereno zastavil svojo pot do zastavljenega cilja, osvojitvi olimpijske norme v razredu laser. S prepričljivim jadranjem je v modri skupini zabeležil drugo in peto mesto ter je po prvem dnevu regate na odličnem skupnem šestem mestu in je uvrščen pred marsikaterim velikim imenom razreda, dobitnik petih olimpijskih medalj brazilski jadralec Robert Sheidt je na primer na osmem mestu.

V vodstvu po dveh odjadranih plovih je Argentinec Julio Alsogaray, na drugem mestu je Norvežan Kristian Ruth, tretji pa Novozelandec Andrew Maloney. Drugi slovenski predstavnik Nik Pletikos je po 22. in 24. mestu v rumeni skupini na 67. mestu.

V razredu laser radial je 84 jadralk razdeljenih v dve skupini, Kim Pletikos je v cilj prijadrala na 31. in 35 mestu, ter je po prvem dnevu in dveh odjadranih plovih na 63. mestu. Na prvem mestu po današnjem začetku je Danka Anne-Marie Rindom, druga je Francozinja Pernelle Michon, tretja pa Britanka Alison Young.