Na 42 km pametno in previdno, a korajžno

Ljubljanski maraton: številne odpovedi hitrih Afričanov, dopinški nadzor tudi za rekreativne tekače.

Objavljeno
24. oktober 2014 20.19
18.Ljubljanski maraton .Ljubljana, 27.10.2013
Mojca Finc, šport
Mojca Finc, šport

Ljubljana – Letošnji ljubljanski maraton bo postregel s tremi novostmi. Tekači bodo po štartu na Slovenski cesti nadaljevali pot po Dunajski, tekli bodo v nasprotni smeri kot minula leta. Tisti, ki se bodo podali na 42 km, bodo najdaljšo razdaljo premierno premagovali v enem krogu. Dopinški nadzor pa poleg profesionalcev letos čaka tudi rekreativce.

Prireditelji največjega tekaškega dogodka v Sloveniji se vsako leto izkažejo z organizacijo na vrhunski ravni. Izkušeni in utečeni tandem Gojko Zalokar–Andrej Razdrih je tudi pred 19. izvedbo tekmovanja s svojo ekipo imel vajeti čvrsto v svojih rokah. Jesensko listje so sčistili s trase, tudi poplave, ki so zajele predele glavnega mesta v začetku tedna, jim niso prišle do živega. Deroča voda je do ceste na Brdnikovi ulici prinesla bale sena in pesek, vendar so pravočasno odpravili težave. »Vse smo storili, odprtih vprašanj ni več, pripravljeni smo,« je na zadnji seji organizacijskega odbora povedal predsednik organa Razdrih.

Na seznamu 19. ljubljanskega maratona so tekači iz 57 držav. V zadnjem hipu je nastope odpovedalo šest maratoncev v skupini najhitrejših; Etiopijec Haile Haja Gemeda, Kenijci David Tarus, Evans Kipkorir Taiget, Weldon Kiprono in Dickson Kimutai ter Rus Fedor Šutov. »Kljub temu bo boj za vrh zaznamovalo merjenje moči med Etiopijci in Kenijci. Tisti 'glavni' bodo na štartu,« se je k času 2;08,25 ozrl Gabrijel Ambrožič iz Atletske zveze Slovenije in poudaril, da v 19-letni zgodovini maratona nikoli prej niso imeli takšnih težav pri pridobivanju vizumov kot letos.

Z močnejšo zasedbo se ponaša ženska konkurenca, vendar pa v njej ne bo napovedane prve adutinje. Etiopijka Etalemahu Kidane se je namreč poškodovala. Manjkala bo tudi njena rojakinja Waganesh Mekasha. »Skupina je precej bolj enotna kot moška. Tekačice bodo napadle čas blizu rekorda. A vedeti moramo, da so ga izračunali za staro progo, težji del pa prihaja v drugem delu trase. Z narekovanjem tempa jim bo pomagal t. i. zajec,« je povedal Ambrožič. Maratoncem svetuje, naj se teka lotijo pametno. »Treba je ohraniti moči za drugi del. Dolga štartna ravnina ponuja vsakemu udeležencu priložnost, da si poišče dovolj prostora oziroma ustrezno pozicijo in razvije lasten tempo,« je svetoval tekačem in jim zaželel korajžo pri premagovanju kilometrov.

Kateri del trase bo ključen? »Klanec z Ižanske ceste proti Golovcu bo zelo zahteven, v 200 metrih se namreč trasa sunkovito dvigne. Zanimiv bo tudi zadnji del maratona, ko se bodo tekači s pospeškom spustili proti Vodnikovemu trgu, v središču mesta jih bodo čakale neugodna kamnite kocke, o končnem razpletu pa bo na predzadnjem kilometru odločal klanec mimo hotela Union,« je o 42-kilometrski trasi razmišljal Ambrožič.

Slovenski tekači se bodo na polmaratonu merili za naslove državnih prvakov.