Na blazinah ni vdaje, naj ti še tako slabo kaže

Evropske igre: Slovencem v Bakuju pet kolajn, od tega štiri judoistom v popolni konkurenci na stari celini.

Objavljeno
28. junij 2015 21.36
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport

Baku – V azerbajdžanski metropoli so se včeraj po šestnajstih dneh iztekle krstne evropske igre, na katerih so slovenski športniki osvojili pet kolajn. S prvo in obenem edino najžlahtnejšo je navdušil telovadec Sašo Bertoncelj na konju z ročaji, za preostale štiri pa so poskrbeli judoisti – srebrna Tina Trstenjak, bronasta Ana Velenšek in Rok Drakšič ter tretjeuvrščena ženska ekipa.

V judu je bila konkurenca tudi najhujša med vsemi dvajsetimi panogami, kolikor jih je bilo na sporedu premiernih evropskih iger. Da so v Baku pripotovali tako rekoč vsi, ki v tem japonskem olimpijskem borilnem športu na stari celini kaj pomenijo, pa gre pripisati spletu okoliščin oziroma vodilnim možem pri evropski zvezi (EJU), ki so zaradi nesoglasij s pristojnimi pri britanski krovni organizaciji odvzeli celinsko prvenstvo Glasgowu in ga spravili pod streho v glavnem mestu Azerbajdžana.

Če bi ga namreč med 9. in 12. aprilom izpeljali v največjem mestu na Škotskem, kot je bilo sprva predvideno, je veliko vprašanje, kdo bi se sploh udeležil evropskih iger v Bakuju. Konec koncev je tudi Marjan Fabjan, strokovni direktor pri Judo zvezi Slovenije (JZS) in glavni trener kluba Z'dežele Sankaku, iz katerega prihajajo vsi trije naši dobitniki posamičnih kolajn v dvorani Hejdarja Alijeva, že večkrat izjavil, da je težko vrhunsko pripraviti reprezentante za dva velika turnirja v tako kratkem času, kaj šele za tri.

Glavno tekmovanje za judoiste v letošnji sezoni ostaja svetovno prvenstvo, ki ga bo med 24. in 30. avgustom gostila Astana. To je dala jasno vedeti tudi Ana Velenšek, ki si je s sobotnim bronastim odličjem v kategoriji do 78 kilogramov prislužila tudi čast, da je na sinočnji zaključni slovesnosti evropskih iger nosila slovensko zastavo. A ni veliko manjkalo, pa bi ostala brez svoje četrte žlahtne kovine na prvenstvih stare celine po srebrni iz Budimpešte '13 ter bronastih iz Istanbula '11 in Čeljabinska '12.

V tokratnem dvoboju za tretje mesto z Natalie Powell namreč 24-letnici iz Šmartnega v Rožni dolini ni kazalo najbolje, kajti proti enako stari Britanki je zaostajala že za dve kazni. Vse je kazalo na to, da se bo bronastega odličja veselila judoistka iz Walesa, ko se je Velenškovi v izdihljajih obračuna vendarle posrečil želeni zasuk, saj je tekmico pičlih dvanajst sekund pred koncem prisilila k vdaji.

»V glavi so se mi že odštevale sekunde in moram priznati, da me je že začela grabiti panika. A čeprav sem izgubljala, nisem obupala, kar se mi je izplačalo. Natalie je naredila majhno napako, ki sem jo izkoristila. Ujela sem jo v končni prijem, z nogami sem ji močno stisnila glavo in roko ter ji obenem na drugi roki naredila še vzvod,« je judoistka najuspešnejšega slovenskega kluba Z'dežele Sankaku razložila zmagovito akcijo, s katero je dobila novo potrditev, da se nikdar – naj si v še tako slabem položaju – ne smeš vdati.

Kljub uspehu pa so jo med slovesno razglasitvijo najboljših prevevali mešani občutki. »Po eni strani sem seveda vesela kolajne, po drugi pa tudi kanček razočarana zaradi polfinalnega poraza z Nemko Luise Malzahn. Od tiste borbe sem namreč pričakovala več, a me je očitno nasprotnica dobro proučila, me presenetila in prednost zadržala do konca,« je razkrila Velenškova, ki se je včeraj skupaj s Trstenjakovo (do 63 kg), Kristino Vršič (do 48 kg), Petro Nareks (do 52 kg), Vloro Bedžeti (do 57 kg), Nino Miloševič (do 63 kg), Anko Pogačnik (do 70 kg) in Klaro Apotekar (do 78 kg) veselila še ekipnega tretjega mesta.

Slovenska ženska vrsta, ki je ugnala Italijo (3:2) in Madžarsko (3:2) ter izgubila s poznejšo zmagovalko Francijo (0:5), je tako ponovila lanski podvig iz Montpelliera in osvojila že jubilejno 40. kolajno naših judoistov na prvenstvih stare celine. Za izvedbo naslednjih evropskih iger leta 2019 se po odpovedi Nizozemske potegujejo Belorusi, Britanci, Poljaki, Rusi in Turki, vprašanje pa je, ali bodo kaj bolj odmevne, kot so bile minule. V večini športov povprečna konkurenca – v atletiki tretjerazredna, v plavanju pa mladinska – ni bila najboljša reklama za tekmovanje v Bakuju, kjer so v sicer dobro organizirane igre vložili kar devet milijard evrov. In s tem malodane že napovedali vnovično kandidaturo za OI ...