Savšek na drugi izpitni rok z drugim načrtom

Kajakaštvo: deli lanskega filma so mu zdrveli čez misli, a Benjamin Savšek si ne želi reprize.

Objavljeno
12. avgust 2015 01.16
Benjamin SavsekTacen 13.6.2014
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport
Ljubljana – Če bi Benjaminu Savšku v soboto uspel veliki met in bi se zavihtel celo do skupne zmage, bi bil to zanj najslajši možni zaključek letošnjega svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah. Ta čas tretji kanuist na svetu se trudi, da ga ne bi preganjal lanski spodrsljaj, pred finalom v Pauju predvsem računa na odlično formo, ki mu je letos prinašala uspehe.

Za Savškom so odlični meseci, domala na vsaki tekmi je priveslal med najboljšo trojico, edini spodrsljaj je zabeležil v Litovskem Mikulašu, kjer je ostal brez finala. Niti enomesečni premor, po katerem se je svetovni pokal minuli konec tedna nadaljeval v Seu d'Urgellu, ni zmotil njegovega ritma, z novim tretjim mestom pa zdaj za vodilnim Stanislavom Ježkom, 38-letnim češkim veteranom, zaostaja komaj šest točk. Položaj v marsičem spominja na lansko leto, ko je Ljubljančan na finale prispel z minusom 13 točk za vodilnim Martinom Martikanom in bil v krogu kandidatov za vrh skupaj z Matejem Benušem in Aleksandrom Slafkovskym. Krog imen je letos podoben, Benuš je pred njim, Slafkovsky za njim, le Martikan je izpustil eno od tekem za svetovni pokal in izgubil možnosti za vrh.

Lani se Savšku napad z drugega mesta ni posrečil, finale je končal kot 29. in ostal brez kolajne. »Zdi se, da gre letos skoraj za reprizo, na odličje še vedno lahko upa tudi David Florence, ki je lani priveslal do srebra in je zdaj peti. Finale je prav posebna tekma, točke tu štejejo dvojno, tako da hitro pride do zdrsov ali dvigov na lestvici. Tudi lani si nisem mislil, da bom v polfinalu naredil toliko napak. Priznam, da se mi je v zadnjih dneh že odvrtel lanski film, ker se je sezona odvijala podobno, tudi lani sem dobro veslal vso sezono, nato pa zdrsnil na finalu. A s takšnim spominom res ne smem na štart, zato te misli odrivam na stran. Upam, da se bo izšlo, kot bi si želel,« pravi Savšek, potem ko se je s sotekmovalci iz Seu d'Urgella preselil naravnost v Pau. V teh dneh poskušajo pridobiti še nekaj dodatnega treninga na progi, ki ni stalnica v svetovnem pokalu in zato nastopi na njej prinašajo večje tveganje.

»V Pauju sem, če se ne motim, nazadnje nastopal leta 2012, vsega skupaj pa dvakrat doslej, zato res ne morem trditi, da imam tam veliko izkušenj. Proga je specifična in zahtevna za veslanje. V Seu d'Urgellu je bilo treba poganjati čoln, v Pauju bo v ospredju tehnika. Načeloma je to prijeten izziv, saj na takšnih progah rad nastopam, a ker gre za eno najtežjih prizorišč, je vedno potrebno tudi malo sreče, da se vse izide po željah,« pravi Savšek, četudi je bil Pau v zgodovini že prizorišče slovenskih uspehov. Eden tistih, ki so jih pisali, je tudi kajakaš Peter Kauzer, ki je denimo leta 2009 tam slavil zmago. Forma pri Savšku ta čas ni vprašljiva. Prek poletja je kljub manjšim nihanjem in napakam ohranil visoko raven, pri čemer s trenerjem Jožetom Vidmarjem kajpak pot tlakujeta predvsem proti – v luči olimpijskih iger – pomembnemu svetovnemu prvenstvu.

»Pred tekmo v Seu d'Urgellu sem bil negotov, saj ob daljšem tekmovalnem premoru izgubiš občutek, kakšna je tvoja prava vrednost, saj ni nobenih primerjav. Zato je bilo tretje mesto pomembno, tudi zaradi psihološke priprave. Celo sezono sva si s trenerjem zamislila tako, da bi vse tekme prinesle nabiranje izkušenj, te pa naj bi nato unovčil prav na SP,« poudarja Savšek, ki pa ni edini z možnostjo za kolajno v skupnem seštevku. Peter Kauzer denimo kot četrti za bronom ta čas zaostaja za enajst točk, Urša Kragelj pa bi morala kot trenutno šesta nadoknaditi 26 točk. V Pauju se bodo v petek začele kvalifikacije kajakašev in kanuistov, ki bodo odločilne nastope nato opravili v soboto. Za njimi bodo kvalifikacije dvojcev in kajakašic, ki bodo spored nato zaključili v nedeljo.