Na EP bo plavala tudi Šeglova

Slovenski reprezentanci se bo na poti v Izrael pridružila mlada Janja Šegel. Anja Klinar zmagala na 200 m prosto.

Objavljeno
07. november 2015 22.33
uho/plavanje
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Zagreb - Slovenska plavalka Anja Klinar je na plavalnem mitingu v Zagrebu dosegla novo zmago, z osebnim rekordom 1:57,43 je bila Radovljičanka najboljša na 200 metrov prosto. Pred decembrskim evropskim prvenstvom v Izraelu je v slovenski reprezentanci dobila tudi novo kolegico, in sicer šele 14-letno slovensko junakinjo z letošnjih olimpijskih dnevov mladih v Gruziji Janjo Šegel.

Slednja je na 200-metrski razdalji s časom 1:58,11 izpolnila člansko normo selektorja Mihe Potočnika in hkrati dosegla nov kadetski rekord. Za njo je slovenski uspeh na tretjem mestu dopolnila Velenjčanka Nastja Govejšek z 1:59,87.

»Pravkar sem z višinskih priprav. Že lani sem videla, da mi to pomaga in vedela sem, da mi gre dobro. Seveda sem si potiho normo želela, a v resnici je še nisem pričakovala. Na tekmi mi je šlo dobro. Prvih 100 metrov sem se dobro držala Klinarjeve, vedela sem, da je močnejša, da bo šla naprej, a vseeno je bilo lažje plavati, saj te močna tekmica potegne naprej. Presrečna sem,« je za STA povedala Šeglova, ki je s časom 26,85 dosegla tudi osebni in kadetski rekord na 50 m prosto. Prehitela jo je le Celjanka Anemari Košak (25,49), tretja pa je bila Nika Bizjak iz Krškega.

»Janja Šegel je bolj ali manj plavala optimalno. Seveda se vedno da kaj popraviti in tudi v današnjem nastopu so rezerve, kar je le pozitivno, saj ta tekma vendarle ni vrh sezone, seveda pa je bil današnji nastop eden od ciljev. Žal mi je za Janjo Jamšek, da je šesto in sedmo dolžino odplavala nekoliko počasneje kot sva načrtovala in ostala brez norme. Morda bi šlo, če bi imela ob sebi kakšno tekmovalko, da jo potegne, tako pa je prepričljivo ugnala tudi Sanjo Jovanović in sama plavala v ospredju,« je nastope svojih varovank po tekmi ocenil Matija Medvešek.

Normo je poleg Jamškove za las zgrešila tudi Tara Vovk, ki je s časom 1:07,77 odplavala mladinski rekord na 100 metrov prsno. Z zmago na 200 m delfin je nase opozoril še Radovljičan Robert Žbogar (1:57,23), ki je bil tudi tretji na 100 m mešano. Na 100 m delfin sta prvi dve mesti osvojili Govejškova in Katja Hajdinjak iz ljubljanske Olimpije, na 400 m mešano pa je zmagal plavalec Olimpije David Mihalič.

Bohinčeva zmagala v Zrenjaninu

Dobro formo je na mitingu v srbskem Zrenjaninu prikazala še ena slovenska plavalka Špela Bohinc (Triglav), ki je že včeraj z osebnim rekordom na 800 metrov prosto po treh letih spet priplavala v reprezentanco, danes pa je slavila na 400 m prosto, ko je ugnala tudi Ravenčanko Tjašo Oder.

Bohinčeva je dosegla čas 4:07:14, kar je peti najboljši slovenski izid v zgodovini, po Anji Klinar drugi najhitrejši letošnji. Z njim je le za sedem stotink ugnala Andreo Murez, Odrova (+0,68) pa je na tretjem mestu prav tako dosegla osebni rekord.

»Danes se je razpletlo pozitivno. V boju za zmago smo bile tri plavalke in seveda smo si vse želele zmagati. Spet sem plavala skupaj s Tjašo Oder, kar mi je pomagalo k dobremu zidu, na koncu pa je bilo seveda sladko stopiti na najvišjo stopničko,« je za STA povedala 20-letna Bohinčeva.

Poleg članice kranjskega Triglava se je z zmago na 1500 m prosto s 15:23,58 izkazal tudi član Gorenjske banke Žan Pogačar, ki je svoj osebni rekord popravil kar za dvajset sekund.