Na EP v badmintonu favoriti Danci, Slovenci pa pred težko nalogo

V Kazanu se bo v torek pričelo ekipno EP v badmintonu, kjer bo tekmovala tudi slovenska moška reprezentanca.

Objavljeno
15. februar 2016 16.20
Posodobljeno
15. februar 2016 16.27
Nedelo/Iztok Utroša
M. Ž., STA
M. Ž., STA
Kazan - V ruskem Kazanu se bo v torek začelo ekipno evropsko prvenstvo v badmintonu. Na njem bo nastopila tudi slovenska ekipa, a tako kot na prejšnjem prvenstvu leta 2014 v Baslu samo moška, zastopali jo bodo Martin Cerkovnik, Miha Ivanič, Andraž Krapež, Denis Pešehonov, Alen Roj in Iztok Utroša.

Slovenci bodo igrali v skupini 5, v kateri so še Rusija, Ukrajina in Avstrija. V četrtfinale se bodo uvrstile najboljše reprezentance iz šestih skupin in še dve najboljši drugouvrščeni. Slovenija veliko možnosti za četrtfinale nima, saj sta Rusija in Ukrajina na papirju močnejši reprezentanci. Obe sta se na zadnjem prvenstvu uvrstili med najboljših osem reprezentanc, Ukrajini je to uspelo tudi pred štirimi leti.

V Baslu so Slovenci igrali odlično, po zmagah nad Švico in Bolgarijo so zasedli drugo mesto v svoji skupini, kar pa ni bilo dovolj za napredovanje. V torek bodo olimpijski kandidat Iztok Utroša in njegovi kolegi igrali z Rusijo, v sredo z Ukrajino, v četrtek pa še z Avstrijo.

V obeh konkurencah so glavni favoriti Danci, na dosedanjih petih prvenstvih je pri moških ta skandinavska država vselej zmagala, pri ženskah je bila najboljša trikrat, po enkrat so Danke premagale Nemke in Nizozemke.

»Sistem tekmovanja mi nikakor ni všeč, saj brez sreče pri žrebu težko prideš v četrtfinale. Mi je nismo imeli, menim, da Ruse težko premagamo, Ukrajino se da presenetiti, od Avstrije pa bi morali biti boljši. Veliko bo odvisno od mojih iger. Prevzel bom odgovornost in bomo videli. Prvenstvo je pomembno tudi zaradi mene samega, saj lovim točke za uvrstitev na olimpijske igre, zato bo vsaka tekma pomembna. Moj cilj je, da dobim vse posamične dvoboje in še kakšno med dvojicami,« je dejal Utroša in dodal, da sicer ni podrobno seznanjen, zakaj nastopajo samo fantje, ampak predvideva, da so bolj konkurenčni od deklet: »Z Alenom Rojem imava kar nekaj mednarodnih izkušenj, tudi mladinci na čelu z Ivaničem so zelo nadarjeni, medtem ko dekleta take kakovosti nimajo.«