Na EP v plavanju med Slovenci najbolj prepričljiv Dugonjić

Damir Dugonjić je bil edini plavalec, ki se je na 100 prsno spustil pod 58 sekund. Tudi ostali slovenski plavalci niso bili slabi.

Objavljeno
08. december 2011 12.01
Posodobljeno
08. december 2011 12.24
P. D., Delo.si
P. D., Delo.si

Szczecin - Slovenski plavalci so uspešno začeli nastope na 15. plavalnem evropskem prvenstvu v Szczecinu na Poljskem, poroča STA. Prvi dan kvalifikacij je bil najbolj prepričljiv Ravenčan Damir Dugonjić, ki je bil z dosežkom 57,98 na 100 m prsno edini plavalec, ki se je spustil pod 58 sekund. Prvi dan tekem bo v popoldanskem delu zaplavalo kar šest slovenskih reprezentantov.

»Natančno niti nisem vedel, kaj lahko pričakujem, saj v 25-metrskem bazenu res nastopam samo enkrat na leto. Zdaj sem dobil potrdilo, da sem zelo hiter, saj je bil že obrat s 27,1 zelo dober,« je bil z dosežkom vidno zadovoljen Dugonjić, ki se je ne glede na časovno razliko in dolgo pot iz ZDA že v kvalifikacijah na pol sekunde približal osebnemu in slovenskemu rekordu.

Preostala slovenska trojica ni bila tako uspešna. Emil Tahirovič je z 1:00,02 kot 22. za las ujel polfinale. »Led je prebit, gremo naprej,« je bil kratek Tahirovič. Na 28. mestu je končal Matjaž Markič, ki pravo formo ohranja za tekmo, ki bo čez teden dni v Italiji in na kateri bo lovil olimpijsko normo. »Danes sem bil natančno dve sekundi hitrejši, kot na zadnji tekmi in to je dober znak za normo,« je dejal Markič in napovedal boljši dosežek na 50 m prsno. Robi Vovk je bil z dosežkom 1:01,85 in 51. mestom nezadovoljen.

Med Slovenci je tekmovanje odprla 17-letna Tjaša Vozel na 50 prsno in se z najboljšim letošnjim dosežkom 31,78 sekunde in 17. mestom v bazenu, kjer plavalci tekmujejo na desetih progah, prebila v polfinale. »Zame je to bil dober test pred nastopi in 100 in 200 prsno. Popoldan bom seveda skušala še kaj pridobiti, predvsem obrat je bil slab. Gremo na juriš,« je povedala 17-letna slovenska plavalka.

Tudi nadaljevanje je bilo enako. »Koliko sem plavala?« je bila nad lastno hitrostjo na 100 hrbtno (58,64) presenečena Anja Čarman,  ki je bila leta 2007 evropska prvakinja v kratkih bazenih. Na 100 hrbtno je dosegla najboljši izid v zadnjih sezonah, bila je tretja v kvalifikacijah in se na dobre štiri desetinke sekunde približala lastnemu državnemu rekordu iz obdobja visokotehnoloških kopalk.

Svojo nalogo je 100-odstotno opravil tudi Peter Mankoč in se z najboljšim dosežkom v sezoni (51,48) in petim izidom kvalifikacij zanesljivo prebil v polfinale na 100 delfin. Da bo na polfinale stoprocentno pripravljen se bo Mankoč še obril in dodatno skoncentriral, da bo lahko pridobil še nekaj desetink: »Neverjetno so hitri. Res nisem računal, da bo za 20. mesto treba plavati 52,5,« je ocenil Mankoč, pred tem pa čestital reprezentančnemu kolegu Robiju Žbogarju, ki je dosegel nov osebni rekord (51,82) in se kot 11. prav tako prebil v polfinale. »Osebni rekord je bil cilj in upam, da bom v polfinalu lahko še kaj dodal,« pa je pristavil Žbogar.

Manj zgovorna je bila tokrat Anja Klinar, ki je z 2:08,71 sicer dosegla kakovosten izid v kvalifikacijah na 200 delfin, a je bila z 11. mestom za eno stotinko sekunde prekratka za veliki finale, v katerem bi izid lahko še izboljšala. Zelo solidne so bile tudi tudi slovenske reprezentantke na 100 prosto. Mlada Urša Bežan je s 55,07 za tri desetinke izboljšala osebni rekord in bila 27., izkušena Nina Sovinek je bila s 55,58 34., novinka v reprezentanci mladinka Mojca Sagmeister iz ravenskega Fužinarja pa je na debiju dokazala, da je iz pravega testa in osebni rekord s 56,27 izboljšala kar za pol sekunde ter pristala na 45. mestu.