Na evropsko prvenstvo brez idealnega poskusa

Atletika: skakalki s palico Tini Šutej slabo vreme pokvarilo treninge in tekme.

Objavljeno
08. avgust 2014 15.46
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport

Ljubljana – Tarnanja nad vremenom smo se letos že navadili, a niso zgolj dopustniki tisti, ki zmajujejo z glavami ob pogledu v nebo, temveč tudi športniki. Kot denimo skakalka s palico Tina Šutej, ki je dosegala odlične rezultate v dvoranski sezoni, ob selitvi na prosto pa ni mogla ne normalno trenirati ne tekmovati. Na boljše razmere upa na EP v Zürichu.

Potem ko se je 25-letna Šutejeva na evropskem prvenstvu v Barceloni 2010 uvrstila v finale, je na naslednjih treh velikih tekmovanjih na prostem obstala v kvalifikacijah, lani je celo ostala brez nastopa na SP v Moskvi, zdaj je trdno odločena, da spet preskoči uvodno oviro. Če je ne bo, bo razočaranje precejšnje, s 14. mesta v Evropi (ki si ga sicer deli še z desetimi tekmicami) s preskočenimi 450 cm seveda realno pogleduje proti finalu, je pa res, da si je prvo sezono po vrnitvi s študija v ZDA in popolni osredotočenosti na atletiko predstavljala nekoliko drugače. Toliko bolj, ker je v dvorani dvakrat izboljšala državni rekord, ki je ta čas že na 471 cm.

»Ko se mi je odprlo v dvorani, sem seveda mislila, da bom tako nadaljevala, a ob selitvi na prosto smo imeli zares veliko težav z razmerami. Ko je bilo sprva lepo vreme, nam niso hoteli zunaj postaviti blazin, ko so vendarle jih, pa so se začele preglavice z dežjem. Treningi so bili tako daleč od želenih, tudi na tekmah je bilo vreme večinoma zelo slabo. Dan pred nastopom v Madridu je bilo denimo 29 stopinj in odlične razmere, nato pa 18 stopinj, dež in veter, da niti ne omenjam mitinga v Gorici, kjer je zaradi močnega dežja prišlo do odpovedi tekme,« opisuje Šutejeva, ki kot najbolj »normalni« tekmi izpostavlja miting v Velenju, kjer pa je bilo na koncu vendarle že mrzlo, ter evropski klubski pokal v Amsterdamu, kjer je šlo za prvo tekmo na prostem, tako da še ni bila v pravem ritmu niti ni imela za sabo veliko zunanjih treningov.

Nazadnje je nad razmerami bentila na državnem prvenstvu, kjer ji je bočni veter preprečil skok, višje od 440, zavoljo boljše vremenske napovedi se je nato vrnila v Celje na trening, a so bile razmere spet daleč od želenih. Pred odhodom na EP je tako njen trener Slavko Črne lahko le ugotovil, da se njegova varovanka v Zürich odpravlja brez idealnih poskusov. »Zunanja sezona je pač takšna, kot je, na to se ne da vplivati, na razmere pa se vseskozi tudi ne moreš izgovarjati. Psihično sem dobro pripravljena, a lahko bi bila še bolje in v tem primeru bi lažje odmislila te negativne dejavnike. Prevečkrat me zmotijo že malenkosti in to bo treba odpraviti, če hočem še višje,« pravi članica Massa, ki ni najbolj navdušena nad vremensko napovedjo za Zürich. V torek, ko bo nastopila v kvalifikacijah, naj bi se namreč ogrelo največ na 20 stopinj, pri čemer se bo njena tekma začela ob 10.30, bodo pa seveda razmere za vse tekmovalke enake.

Šutejeva je sicer zelo zadovoljna s telesno pripravljenostjo, hitrostjo in močjo, rezerve pa vidi še v tehniki, pri čemer seveda slednjo lahko izpili le s čim več skoki. »Dobro pripravljenost moram izkoristiti prihodnji teden, saj doslej rezultati niso bili vrhunski, ampak povprečni. To, da sem večinoma preskakovala 450 cm, je sicer dober znak za kvalifikacije, saj je to meja, ki vodi v finale evropskih in svetovnih prvenstev in prav to bo prvi cilj v Zürichu. Vendar pa moje želje segajo tudi višje od 12. mesta. Glede na formo bi morala preskočiti 462, kar bi bil nov državni rekord, ki je vsekakor želja,« je izpostavila Šutejeva, ki je letos nekajkrat že poskušala izboljšati rekord tudi na prostem, a se ji ni izšlo, še vedno pa načrtuje tudi skok prek 480 cm, kolikor v tej sezoni ni skočila še nobena Evropejka, saj sta prvi na lestvici Lisa Ryzih in Ekaterini Stefanidi s 471 cm.