Na konec suše je Hrastničan že komaj čakal

Peter Kauzer po Tacnu 2013 spet na zmagovalnem odru, Benjamin Savšek končal uspešni niz.

Objavljeno
06. julij 2015 00.31
Peter Kauzer Tacen 10.5. 2014
T. V., šport
T. V., šport
Liptovsky Mikulaš – Turneja slalomistov po vzhodu Evrope, ki se je s tretjo tekmo za svetovni pokal včeraj končala na Slovaškem, za konec resda ni prinesla nadaljevanja uspešnega niza kanuista Benjamina Savška, je pa pod vrh po dolgotrajni suši ravno ob pravem času dvignila nekdaj prvo veslo slovenskih brzic Petra Kauzerja. Kajakaš iz Hrastnika je osvojil tretje mesto.

Časovno Kauzerjev sobotni uspeh ne bi mogel priti v boljšem obdobju, pred slalomisti je namreč zdaj štiritedenski premor do tekme za svetovni pokal v Seuu d'Urgellu in nato še finala v Pauju teden pozneje, po katerem bodo morali pri Kajakaški zvezi Slovenije določiti tudi potnike za letos nadvse pomembno SP. Kauzer po 5. mestu na EP ni mogel ujeti ritma in je na prejšnjih dveh slalomih za svetovni pokal ostal zunaj finala, odmevnejšo uvrstitev je potreboval tudi zaradi potrditve, da je na pravi poti vračanja v elito, kar po izpuščeni lanski sezoni ni lahka naloga.

»Vesel sem, da sem se po dveh letih suše in dolgem okrevanju po poškodbi vrnil na stopničke. Letošnja sezona se je z evropskim prvenstvom začela odlično, potem pa sta sledili meni ne ravno najbolj ljubi progi v Pragi in Krakowu, tako da sta bila tudi rezultata slabša. Tu na Slovaškem pa sem vedno užival. Ves teden se je počasi stopnjeval, od veslanja na treningih, mojih občutkov do finalne vožnje. Vesel sem, da sem nazaj,« je Kauzer neizmerno užival v dosežku, ki ga je bil lačen od Tacna 2013, ko se je zadnjič vpisal med zmagovalce posamične tekme. Od poletja 2011 pa je to zanj celo šele druga uvrstitev na zmagovalni oder.

»Zelo sem vesel. Ko sem prišel v cilj in videl, da sem prevzel vodstvo, mi je bilo povsem vseeno, kakšen je čas. Čakal sem samo, kdo bo še bolje preveslal progo. Sicer sem tudi tokrat naredil dve napaki, tako da zmagati ne bi mogel, lahko pa bi se kosal z Vavrincem Hradilekom, ki je bil drugi,« je dodal edini slovenski kajakaški finalist; Simon Brus je zasedel 18. mesto, Janoš Peterlin 20., Vid Kuder Marušič pa 25. S Savškom sta tako zamenjala položaja, slednjemu se je namreč po treh letošnjih kolajnah na posamičnih tekmah tokrat zalomilo v polfinalu (14.) kot edinemu od Slovencev. Vsi drugi so se prebili v deseterico, najvišje Luka Božič kot sedmi, Jure Lenarčič je bil 8., prvič letos pa tudi Anže Berčič kot 9. Za Božiča je bil tudi tokrat to edini finale, s Sašom Taljatom namreč nadaljujeta neuspešen niz med dvojci, vrata deseterice po lanski svetovni lovoriki v letu 2015 zanju ostajajo zaklenjena. Tokrat na najbolj boleč način, oddaljena so bila le stotinko, kar ju je popeljalo na 11. mesto.

Izide počasi stopnjuje kajakašica Urša Kragelj, ki pa kljub dobri formi svojega nastopa vendarle ni opravila brezhibno. Včeraj je za las zgrešila bron. »Poskušala sem veslati čim boljše. Napadala sem, naredila sem vse, da ne bi udarila vrat, pa so potem sodniki rekli, da sem ena vseeno oplazila. Ko sem prišla v cilj, sem bila presenečena, ker sama nisem čutila dotika in ga niti nisem videla. Upala sem, da se bomo lahko pritožili in da je bila sodniška napaka, ampak na koncu se je potrdilo, da sem se res rahlo dotaknila količka pri izhodu iz vrat. Škoda le, ker je malo zmanjkalo za stopničke ali celo za kaj več. Nisem pokazal vsega, česar sem zmožna, a mislim, da ne smem biti razočarana,« je razmišljala Novogoričanka, edina finalistka, potem ko je Eva Terčelj (29.) zaradi izpuščenih vratic obstala v polfinalu.