Na kratko: hrvaški večer v ligi ABA

Hokejski as Crosby začasno ne more igrati zaradi mumpsa, zvezdnik ameriškega nogometa Peterson pa zaradi nasilja.

Objavljeno
14. december 2014 21.29
Posodobljeno
14. december 2014 21.29
NHL/
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Ljubljana - V današnjih dveh dvobojih dvanajstega kola regionalne lige ABA je za rahlo presenečenje poskrbela Cedevita, ki je v derbiju z 80:70 (55:49, 38:41, 24:18) na gostovanju odpravila zasedbo Budućnosti in ji prizadejala šele drugi poraz v sezoni, sama pa je zadržala tretje mesto na razpredelnici z enakim izkupičkom kot Union Olimpija. Zagrebčani so ključ do uspeha našli v odličnem metu z razdalje, saj so zadeli kar 12 trojk iz 15 poskusov. Uspešna pa je bila tudi Cibona, ki je doma s 70:61 (56:54, 44:36, 21:15) snela skalp skopskemu MZT, z 20 točkami se je izkazal nekdanji center Uniona Olimpije in Krke Jure Lalić. Jutri (ob 21. uri) bo skušala Crvena zvezda z Jako Blažičem podaljšati niz neporaženosti v domačem obračunu z Igokeo.

Mumps položil še Sindeyja Crosbyja

Najuglednejšo hokejsko ligo na svetu, NHL, je zajel izbruh mumpsa, bolezni, ki se ji je sicer mogoče izogniti s cepljenjem. Trinajsta »žrtev« med igralci je eden največjih zvezdnikov in dvakratni najkoristnejši igralec lige Sidney Crosby, napadalec Pingvinov iz Pittsburgha. Potem ko mu je močno zatekla desna stran obraza, je konec tedna preventivno počival, v klubu pa so sprva mislili, da gre za reakcijo na poškodbo žleze slinavke, ki so je utrpel 29. novembra v dvoboju s Carolino. Ker se mu je stanje poslabšalo, ga je delodajalec poslal na dodatne zdravniške preglede, ki so razkrili, da je zbolel za mumpsom. Ta čas je v izolaciji, po predvidevanjih zdravnikov pa že jutri ne bo več kužen. Za može v belem je bolezen precejšnje presenečenje, saj je bil Crosby cepljen proti mumpsu in je obnovitveni odmerek prejel tudi letos, preden se je s kanadsko izbrano vrsto odpravil na olimpijske igre v Soči.

Kazen zaradi nasilja na otrokom

Zvezdnik ameriškega nogometa Adrian Peterson, član moštva lige NFL Minnesota Vikings, si je prislužil suspenz do 15. aprila prihodnje leto, ker je svojega štiriletnega sina pretepel z vejo. V svoj zagovor je navedel, da so tudi njega v mladosti vzgajali na podoben način. Peterson se je na sodbo ligaškega združenja sicer pritožil, a neuspešno. Šele po koncu sezone bo vodstvo lige sporočilo, kdaj bo 29-letni as spet smel zaigrati. Športnika bi lahko zavoljo nasilja nad otrokom doletela še ostrejša kazen, a se je pred tem pogodil s teksaškim državnim tožilstvom, priznal dejanje in se tako izognil zaporni kazni.

Vidmarjeva in Petrič balinarja leta

Balinarska zveza Slovenije je za najboljša tekmovalca v iztekajočem se letu izbrala Denis Vidmar (Krim) in Anžeta Petriča (Hrast). Ljubljančanka ima za sebo zelo uspešno domačo sezono, saj je postala državna prvakinja v klasični igri in zmagovalka mastersa najboljše osmerice, na svetovnem prvenstvu v Maconu pa ni izpolnila vseh pričakovanj. »Izšlo se je dokaj dobro, manjkala pa je pikica na 'i'. V Franciji nisem osvojila odličja, zmanjkal je kanček sreče,« je poudarila Vidmarjeva. Petrič je na evropskem prvenstvu v Kopru skupaj z Alešem Borčnikom osvojil srebro v štafetnem zbijanju, odlično pa je igral tudi v klubski majici. »Sezona je bila uspešna, z njo sem zadovoljen, ostaja pa grenak priokus, saj sva z Borčnikom ostala brez finala. V prvem delu superlige sem dosegal izvrstne rezultate v hitrostnem zbijanju,« je strnil vtise Primorec.