Na kratko: Popovich namesto Krzyzewskega

V teniški hram slavnih sprejeli pet novih imen, tudi bivša 1. igralca sveta, Belgijko Justine Henin in Rusa Marata Safina.

Objavljeno
24. oktober 2015 13.53
Rockets Spurs Basketball
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

San Antonio - Ameriška košarkarska zveza je na selektorski stolček moške članske izbrane vrste med letoma 2017 in 2020 posadila trenerja San Antonia Gregga Popovicha, ki bo zamenjal Mika Krzyzewskega. »Coach K« bo namreč po olimpijskem turnirju v Riu sestopil s selektorskega stolčka, potem ko je od leta 2004 do danes svoje izbrance popeljal do 75 zmag ob enem samem porazu - v polfinalu svetovnega prvenstva 2006 na Japonskem proti Grčiji. Krzyzewski ima v žepu po dve zlati odličij z olimpijskih iger (Peking 2008 in London 2012) in s svetovnih prvenstev (Turčija 2008 in Španija 2012), nasledil pa ga bo prekaljeni 66-letni Popovich, ki je San Antonio popeljal do petih šampionskih prstanov v ligi NBA, zveza pa od njega pričakuje, da bodo fantje pod njegovo taktirko spet olimpijski zmagovalci (Tokio 2020) in svetovni prvaki (Kitajska 2019).

Odslej tudi ženska različica NHL

New York - V novi sezoni hokejskega ligaškega tekmovanja so onkraj luže uvedli novost: žensko različico lige NHL, imenovano NWHL. Do marca se bodo za zmagovalno lovoriko borile štiri ekipe iz Bostona, New Yorka, Buffala in Connecticuta. Liga se sooča z težavnim začetkom, večina igralk še naprej opravlja običajno dopoldansko delo kot doslej, letne plače v ligi se namreč gibljejo »zgolj« med 10 in 22 dolarskimi tisočaki, kar je le promil letnega zaslužka moških kolegov. Obenem dekleta še vedno iščejo svoje dvorane, cilj v krstni sezoni pa je prodati 60.000 vrstopnic. Toda 28-letna ustanoviteljica tekmovanja Dani Rylan je vseeno zelo zadovoljna, saj je liga zaradi skromnih začetkov finančno zdrava, se pa že dogovarja s potencialnimi sponzorji in televizijskimi postajami.

Heninova in Safin v hramu slavnih

Newport - Teniški hram slavnih je bogatejši za pet novih imen. Mesto v njem so našli nekdanja prva igralca sveta, Belgijka Justine Henin in Rus Marat Safin, češka specialistka za igro dvojic Helena Sukova in posmrtno tudi Francoz Yvon Petra in Britanka Margaret Scriven, ki sta blestela že v tridesetih in štiridesetih prejšnjega stoletja. Heninova je v uspešni karieri zbrala sedem zmag s tekmovanj velike četverice in bila vodilna na razpredelnice WTA kar 117 tednov. Safin je na športni poti nanizal petnajst zmag in bil devet tednov tudi prvi lopar sveta.

Seferović v Dobovi

Dobova - Slovenski rokometni prvoligaš Dobova je že po začetku sezone svoje vrste okrepil s hrvaškim igralcem Adamom Seferovićem, ki je nedavno dopolnil 28 let. Levi zunanji igralec je športno pot začel pri Zagrebu, jo nadaljeval pri Gorici in Medveščaku, prvič pa ga je pot v tujino zanesla na Islandijo, kjer je branil barve Valurja. Zadnje leto in pol je nosil majico Umaga. »Računam, da bom v Dobovi napredoval, slovensko prvoligaško tekmovanje je namreč kanček močnejše kot hrvaško, zato je prestop stopnička višje na moji rokometni poti,« je prepričan Seferović, ki se bo preizkusil že na današnjem zahtevnem gostovanju v Celju.