Na kratko: umrl Dave Mirra

Ameriške oblasti so Peruju poslale zahtevo za izročitev nekdanjega predsednika tamkajšnje nogometne zveze Burge.

Objavljeno
05. februar 2016 14.18
J. P.
J. P.

Raleigh - V 42. letu starosti se je v Greenvillu v Severni Karolini poslovil vsestranski ameriški športnik Dave Mirra. Zvezdnik kolesarske discipline BMX, poznan predvsem kot dobitnik številnih odličij s prestižnih iger X (med letoma 1995 in 2008 se je okitil s kar 24 kolajnami), si je vzel življenje, zapustil pa ženo Lauren in dve hčerki. Po koncu kolesarske kariere se je posvetil reliju in triatlonu.

ZDA zahtevajo izročitev Burge

Lima - Ameriške oblasti so Peruju poslale zahtevo za izročitev nekdanjega predsednika tamkajšnje nogometne zveze Manuela Burge, ki ga povezujejo s škandalom pri vrhu Mednarodne nogometne zveze (FIFA). Oseminpetdesetletnik, ki je domačo zvezo vodil med letoma 2002 in 2014, je obtožen prejemanja nezakonitih plačil v zameno za dodelitev televizijskih pravic na južnoameriškem pokalu. Perujska policija je Burgo aretirala že v začetku lanskega decembra kot enega od 16 osumljencev, obtoženih korupcije, goljufije in pranja denarja. Nekdanji prvi mož perujskega nogometa je vsakršno krivdo kategorično zanikal, od aretacije pa je v priporu v Limi.

Direktor Roland Garrosa na cesti

Pariz - Generalni direktor francoske teniške zveze in odprtega prvenstva Francije, 59-letni Gilbert Ysern, je pristal na cesti in ostal brez pooblastil. Funkcionar je potezo označil za »zelo brutalno«, službo pa je izgubil zavoljo notranjih nesoglasij s sodelavci. »Bil sem očitno moteč, a si nimam česa očitati,« je ob tem, ko so ga včeraj pospremili iz službenih pisarn, pojasnil Ysern, ki je bil sekretar francoske zveze od leta 2008, ko je prevzel tudi vajeti Roland Garrosa. Eden njegovih glavnih nasprotnikov je bil predsednik zveze Jean Gachassin, ki je želel sodelavca odpustiti že novembra.

Favorita Utroša in Stankovičeva

Lendava - Lendava bo v soboto in nedeljo gostila 59. člansko državno prvenstvo v badmintonu za posameznike in dvojice, v konkurenci bodo vsi najboljši Slovenci. Med moškimi bo prvi favorit Iztok Utroša (Mladost Lendava), ki je trenutno na 121. mestu tudi naš najboljši »lopar« na svetovni jakostni lestvici. Glavna izzivalca bosta večkratni državni prvak Luka Petrič (Branik) in mladi, toda mednarodno že uveljavljeni Alen Roj (Kungota). Pri dekletih vlogo nesporne favoritinje prevzema Kaja Stankovič (Ljubljana), ki se ji bodo skušale po robu postaviti predvsem mlajše tekmovalke. Tekmovanje se začenja jutri ob 9.30 s kvalifikacijami, polfinalni obračuni bodo na sporedu dan pozneje ob 9.30, finalni v športni dvorani DSŠ pa od poldneva naprej.

Kitajska atletinja priznala zlorabo dopinga

Peking - Nekdanja kitajska atletinja in večkratna svetovna rekorderka Wang Junxia je v odprtem pismu javno priznala jemanje dopinga skozi večji del svoje kariere, v preiskavo pa pahnila tudi trenerja Ma Junrena, ki mu očitajo sistematično dajanje nedovoljenih substanc svojim varovancem. Junxia je v devetdesetih med drugim postavila svetovna rekorda v tekih na 3000 in 10.000 metrov, ki sta še danes v veljavi. Zanimivo: atletinja je pismo napisala že davnega leta 1995, pot v jasnost je našlo šele dve desetletji pozneje.