Na kratko: v dveh tednih umrl že drugi nekdanji član RUSADA

Kolesarski ultramaratonec Marko Baloh je novo sezono odprl z zmago in rekordom na 24-urni dirki Sebring na Floridi.

Objavljeno
15. februar 2016 15.30
J. P.
J. P.

Moskva - Potem ko je 3. februarja letos preminil ustanovitelj in nekdanji vodja ruske protidopinške agencije (RUSADA) Vjačeslav Sinev, ki je bil na čelu organizacije med letoma 2008 in 2010, je za posledicami srčnega infarkta v 53. letu starosti umrl tudi nekdanji generalni direktor agencije Nikita Kamajev. Ta je lanskega decembra zapustil RUSADA, potem ko jo je svetovna protidopinška agencija (WADA) obtožila prikrivanja rezultatov dopinških testov tamkajšnjih športnikov. Odtlej je RUSADA pod suspenzom, moskovski protidopinški laboratorij pa je ostal brez licence, za nameček je Mednarodna atletska zveza (IAAF) suspendirala svojo rusko podružnico.

Defarjeva se je vrnila z zmago

Boston - Po skoraj dveh letih in pol odsotnosti zaradi materinstva se je etiopska tekačica Meseret Defar vrnila na atletske steze in ugnala vso konkurenco na dvoranskem mitingu v Bostonu v teku na 3000 metrov. Dvakratna olimpijska zmagovalka in štirikratna dvoranska svetovna prvakinja, ki je nazadnje nastopila septembra 2013, preden je leto pozneje povila hčerrko, je s časom 8:30,83 - najboljšim letošnjim na svetu - prvo tekmico, Američanko Abbey D'Agostino, ugnala za skoraj šest sekund. »Srečna sem, odlično se počutim. Očitno sem še vedno hitra, tako da si želim osvojiti še več odličij,« je poudarila 32-letna Deferjeva, ki lani ni tekmovala zaradi poškodbe noge.

Zmaga in rekord Marka Baloha

Miami - Slovenski kolesarski ultramaratonec Marko Baloh je novo sezono odprl z zmago na 24-urni dirki Sebring na Floridi, na kateri v konkurenci 44 nastopajočih ni zgolj ubranil lanskega uspeha, temveč tudi popravil lasten rekord proge. V 24 urah je s povprečno hitrostjo 35,7 km/h prevozil 858,7 kilometra. »Preizkušnja je prvi pokazatelj pripravljenosti v sezoni in je zato vselej poseben izziv. V napovedih sem bil previden, saj zadeve enostavno ne moreš simulirati na treningu. Bil bi razočaran, če ne bi dosegel magične meje 800 kilometrov. Z doseženo zmago, rekordom proge in z vožnjo nasploh sem zelo zadovoljen, očitno sem na pravi poti, da se odlično pripravim na glavni letošnji cilj - dirko prek Amerike (RAAM),« je strnil vtise Baloh.

Težko delo za Slovence

Kazan - Ruski Kazan bo od jutri do nedelje gostil ekipno evropsko prvenstvo v badmintonu, na katerim bo nastopila tudi slovenska zasedba, vendar pa - podobno kot že predlani v Baslu - zgolj moška, ki jo bodo sestavljali Iztok Utroša, Alen Roj, Miha Ivanič, Andraž Krapež, Martin Cerkovnik in Denis Pešehonov. Slovenci bodo igrali v peti skupini ob boku gostiteljev Rusov, Ukrajincev in Avstrijcev, kar pomeni, da so njihove možnosti za preboj v četrtfinale, kamor napredujejo najboljše ekipe iz šestih skupin in še dve najprepričljivejši drugouvrščeni, minimalne. Rusija in Ukrajina sta se namreč na prejšnjem prvenstvu uvrstili v najboljšo osmerico, daleč pa tedaj niso bili niti naši fantje, ki so bili na drugem mestu v svoji skupini (po zmagah nad Švico in Bolgarijo) za las prekratki. Glavna favoritinja v obeh konkurencah je Danska, ki pri moških na dosedanjih petih evropskih prvenstvih sploh še ni bila poražena.