Na meldonij pozitivnih že 27 ruskih športnikov

Uradno: v zadnjih mesecih je bilo med kitajskimi plavalci šest pozitivnih dopinških primerov.

Objavljeno
25. marec 2016 17.06
J. P.
J. P.

Moskva - Kar 27 ruskih športnikov je že bilo pozitivnih na meldonij, odkar se je ta s prvim dnem novega koledarskega leta znašel na seznamu prepovedanih sredstev, je potrdil tamkajšnji minister za šport Vitalij Mutko in dodal, da »je na svetu še okrog 127 podobnih pozitivnih primerov«. Med ujetimi grešnicami sta bili tudi teniška zvezdnica Marija Šarapova in plavalka Julija Jefimova, ki ji grozi celo dosmrtna prepoved nastopanja zaradi ponovljenega prekrška. Predlani so jo namreč zavoljo anaboličnih steroidov suspendirali za 16 mesecev. Zaradi sistematične zlorabe dopinga so morali sicer ruski atleti izpustiti nedavno dvoransko svetovno prvenstvo v Portlandu, grozi pa jim tudi izključitev z olimpijskih iger v Riu.

Le dan po razkritju britanskega Timesa o tem, da so na Kitajskem načrtno prikrili pet pozitivnih dopinških testov med plavalci, je javnost uradno izvedela, da je bilo v zadnjih mesecih med plavalci šest pozitivnih primerov dopinga. Trije tekmovalci - Zhao Ying, Wang Lizhuo in An Jiabao - so bili že lani pozitivni na klenbuterol, drugi trije, ta čas še neimenovani, pa so bili januarja pozitivni na diuretik hidroklorotiazid, ki se lahko uporablja za prikrivanje drugih zdravil, ki povečujejo telesne zmogljivosti. Razkritje v Timesu je nov hud udarec za kitajsko športno podobo, a je direktor tamkajšnje protidopinške zveze Zhao Jian zanikal prikrivanje rezultazov. Po njegovem treh primerov domnevne zlorabe hidroklorotiazida niso objavili zato, ker so še v preiskavi, ni pa pojasnil, zakaj so šele zdaj razkrili imena trojice, ki je uporabljala klenbuterol.

»Rezultate testiranj in kazni bomo objavili dvajset dni po tem, ko jih bo obravnavalo ustrezno združenje,« je poudaril Zhao Jian. Nečednosti v kitajskm plavanju sicer preiskuje tudi Svetovna protidopinška agencija (WADA), ki grozi, da se bo pritožila na Mednarodno arbitražno športno sodišče (CAS) v Lozani, saj je treba vsako dopinško kršitev objaviti v roku 20 dni.