V Rio pet slovenskih judoistov

Na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru bo nastopilo pet judoistov in judoistk, prihajajoči konec tedna pa jih čaka  največji turnir na domačih tleh.

Objavljeno
07. junij 2016 16.05
JUDO-EURO-2016-WOMEN-63KG
A. V., STA
A. V., STA

Podčetrtek - Judo zveza Slovenije je danes v Podčetrtku predstavila načrta za prihodnje mesece. Glavni poudarek so olimpijske igre v Riu de Janeiru 2016, kjer bo nastopilo pet borcev, prihajajoči konec tedna pa čaka judoiste in judoistke še največji turnir na domačih tleh, evropski pokal v tem obsoteljskem turističnem biseru.

Slovenske barve bo na tatamijih v Riu, kjer bo nastopilo preko 360 borcev in bork iz 114 držav, branila peterica Slovencev, vsi iz celjskega kluba Sankaku z'Dežele. Na ženskem delu bosta nastopili Tina Trstenjak, aktualna svetovna prvakinja v kategoriji do 63 kilogramov, in Ana Velenšek med borkami do 78 kilogramov, na moškem delu turnirja pa Adrian Gomboc (do 66 kg), Rok Drakšič (do 73 kg) in Mihael Žgank (do 90 kg).

Cilji slovenske ekipe so tudi letos znova visoki, tudi zato ker aktualna olimpijska prvakinja med borkami do 63 kg Urška Žolnir naslova v Braziliji ne bo branila. Na blazinah bo imela dostojno naslednico, Trstenjakovo, ki v zadnjih letih premaguje vso konkurenco, na olimpijski turnir se podaja z vodilnega mesta jakostne lestvice.

"Ne obremenjujem se s tem, da sem prva favoritinja. Treba je premagati vsakogar, skoncentrirana sem na to in grem svojo pot. Če si uvrščen na vrh jakostne lestvice je lažje, a vsak je na blazini premagljiv, tudi jaz. Imam že olimpijske izkušnje, saj sem bila v Londonu njena sparing partnerica, videla sem to, kako je, če zmagaš, tega ne doživiš vsak dan. Zdaj se bom lažje skoncentrirala na svojo tekmo," je na novinarski konferenci Slovenske tiskovne agencije in judo zveze povedala Trstenjakova, ki jo zdaj čakajo zaključne priprave, najprej v Franciji, nato še doma, vmes pa še tekmovanje v Budimpešti.

Visoke cilje ima tudi preostali del ekipe, glavno je, da bodo vsi pokazali svoje najboljše borbe, potem lahko sledi tudi dober rezultat. Visoko bo meril tudi Drakšič, izkušen borec, tokrat se podaja na svoje tretje olimpijske igre. "Sam si ne nalagam pritiska. V miru se pripravljam, sem sproščen, vem, da se bo treba za dober rezultat maksimalno potruditi," je dejal Drakšič.

V celjskem klubu in tokratni olimpijski ekipi je glavni trener Marjan Fabjan. "Skrivnosti ni, treba je delati načrtno. Ne samo govoriti, treba je delati in biti tiho, to je naše načelo," pa je povedal glavni tvorec slovenskih uspehov Fabjan, na olimpijskem turnirju bo namreč nastopilo pet njegovih borcev iz kluba Sankaku. Ta meni, da so želje vsakega športnika, da se uvrsti na OI, nekateri pa sanjajo tudi o kolajnah. "Vemo, da je to zelo težko, osebno ne bi napovedoval rezultatov, menim, da bodo kolajne morda prišle tudi od tistih, od katerih jih ne pričakujemo," je povedal Fabjan.

Dela za enega človeka je veliko, zato vedno večje breme prevzemajo borci in borke iz kluba. "Ogromno mi pomaga Urška Žolnir s svojimi izkušnjami. Veliko se je v judu spremenilo, prihajajo nove generacije, ki se razlikujejo od prejšnjih. Prilagajamo tehnike treninga, se prilagajamo na nova pravila v svetovnem judu. V športu je najvažnejše, da je trener resen vodja, tudi če vodi še vse ostalo, da lahko v miru vzgaja športnika," je še dejal Fabjan.

Konec tedna bo v Podčetrtku prav tako judoistično obarvan. Na tekmo je prijavljenih 391 tekmovalcev in tekmovalk iz 28 držav, med njimi 22 slovenskih borcev. Tekmovanja se v športni dvorani v Podčetrtku vsak dan pričenjajo ob 10. uri dopoldan, finalni blok pa sledi po 16. uri. V soboto bodo najprej na sporedu lažje kategorije, v nedeljo sledijo težji borci in borke. Evropski pokal je tudi zadnje kvalifikacijsko tekmovanje za sestavo reprezentance do 23 let.