Na Poljsko po trojček podvigov

Odbojka: Slovenci so se na evropsko prvenstvo v Krakovu podali visoko motivirani.

Objavljeno
22. avgust 2017 23.37
Odbojkarska tekma moške reprezentance Slovenije in Srbije pred bližajočim kvalifikacijskim turnirjem za svetovno prvenstvo. Šoštanj, Slovenija 20.maja 2017. [odbojka,reprezentance,športniki,Urnaut Tine]
Janez Porenta
Janez Porenta
Ljubljana – Utrujeni, a visoko motivirani so se slovenski odbojkarji včeraj zjutraj z Brnika podali na pot proti Krakovu, kjer bodo na EP, ki se začenja jutri, branili predlansko senzacionalno srebro iz Sofije. Dva velika letošnja izziva so že pospravili pod streho s krstno uvrstitvijo na SP in zmago v drugem kakovostnem razredu svetovne lige, tretji je pred vrati.

»Sezona je res dolga in naporna, a dva velika reprezentančna cilja smo že dosegli, zdaj nas čaka še tretji. Na EP odhajamo pokazat vse, kar znamo, zato tudi treniramo in dajemo vsak dan vse od tebe, tudi ko nam ni najlažje in v težkih razmerah. Ničesar si ne bomo mogli očitati, glede na to, koliko truda vlagamo vsakodnevno,« realno ocenjuje kapetan Tine Urnaut, ki se je v prestopnem roku iz enega italijanskega velikana preselil k drugemu – iz Trentina v Modeno. Ko razgrne pričakovanja pred Krakovom, iz njegovih ust vrejo besede prejšnjega selektorja Andree Gianija, ki je ekipi vcepil v glavo, da je najboljša pot do uspeha postopna, korak za korakom.

»Vse je mogoče, seveda tudi kolajna, toda jaz se osredotočam zgolj na prvega tekmeca. Razmišljati o čem drugem ni produktivno in se hitro lahko opečeš. Zato nas zanima izključno Španija, ki morda ni favorit v skupini, a nima česa izgubiti in bo šla zagotovo na polno v vsak dvoboj z željo prebiti se v nadaljnje tekmovanje. Enako kot mi: želimo prikazati optimalno igro in proti Špancem ujeti prvo zmago, šele nato bomo razmišljali o Bolgarih in Rusih. Ko pade zadnja žoga, za nazaj ne moremo popraviti ničesar več, šele tedaj se moramo ozreti naprej, k naslednji tekmi, novemu nasprotniku. V tem smo bili predlani v Sofiji uspešni, upam in verjamem, da bomo tudi tokrat,« poudarja Urnaut.

A v isti sapi dodaja, da se na Špance, preden so prispeli na prizorišče EP, še niso pretirano pripravljali: »Vemo pa, da imajo precej kakovostne igralce. Sprejemalec Sergio Noda, ki daje njihovi igri zanesljivost, si je vrsto let kruh služil v Italiji; če bo njihovo igro organiziral Guillermo Hernan, gre za vrhunskega in izkušenega podajalca, ki že dolgo brani barve kakovostnih ekip v Franciji. Za nameček imajo korektorja, ki ni najvišji, a igra hitro. Takšen je tudi na splošno njihov način igre: telesno sicer niso nič posebnega, igrajo pa hitro, sodobno odbojko, zato so zagotovo nevarni. V zadnjih letih so nekoliko pomladili zasedbo, ki pa je še vedno kakovostna, kar dokazujeta tudi dve poletni zmagi nad Nemčijo.«

Izbrana vrsta je tik pred zdajci ostala brez – ob Urnautu – udarnega sprejemalca Klemna Čebulja, ki je poškodovan, vendar pa kapetan iz tega ne dela tragedije, saj ima v Alenu Šketu, ki se je v minuli sezoni izjemno izkazal v majici Fenerbahčeja, več kot dostojno zamenjavo. »Šket je imel v Turčiji fantastično klubsko sezono in je to poletje v reprezentančnem dresu že v prvih akcijah dokazoval, da je zelo kakovosten igralec. Na vseh treningih in v prijateljskih dvobojih dokazuje svojo vrhunskost, o njem nisem dvomil v nobenem trenutku, odkar igram z njim, tudi ekipa z njim zelo dobro deluje,« končuje 28-letni Korošec.