Na seznamu šest adutov za veliko predstavo pri vzhodnih sosedih

Plavalni selektor Gorazd Podržavnik po tekmovanju na Reki izbral potnike za SP. Nove videoanalize dolgoročna naložba.

Objavljeno
26. junij 2017 23.38
Siniša Uroševič, poročevalec
Siniša Uroševič, poročevalec
Reka – Za Gorazda Podržavnika pred prvim velikim mednarodnim izzivom v vlogi selektorja plavalnih reprezentanc na nedeljski večer ob koncu hrvaško-slovenskega prvenstva na Reki ni bilo več dvomov: na prestižni seznam udeležencev za nastop na julijskem SP je uvrstil Martina Baua, Petra Johna Stevensa, Nastjo Govejšek, Anjo Klinar, Gajo Natlačen in Tjašo Oder.

Časi velikega števila potnikov na evropska in svetovna prvenstva se za slovensko plavanje oddaljujejo: dejansko je kakovostnega nabora v domačih bazenih manj kot pred dobrim desetletjem, obenem so merila, ki jih je nazadnje uvedel selektor Miha Potočnik, po tej poti pa očitno nadaljuje tudi Ravenčan Podržavnik, precej bolj stroga. Na merjenje moči z mednarodno elito očitno odhajajo le tisti, ki si to zares zaslužijo!

Tako je med omenjeno ekipo pet reprezentantov doseglo ostro normo, le Fužinarjev Mariborčan Bau bo odpotoval v Budimpešto, kjer napovedujejo svetovno prvenstvo z vsemi razsežnostmi športnega spektakla, s selektorjevim »posebnim povabilom«. A novi prvi mož hierarhije slovenskih plavalnih strokovnjakov je prepričan o pravilni odločitvi. »Če ga ne bi uvrstil na seznam za svetovno prvenstvo, bi mu storil krivico. Izjemno je napredoval v zadnjih dneh, to potrdil v nastopih na 400 in 800 m prosto, verjamem, da bo na svetovnem prvenstvu še hitrejši,« je obrazložil selektor ob koncu živahnega tridnevnega tekmovanja ob Jadranskem morju. Ob tem, a na slovenski strani, in sicer v Kopru, so reprezentančni kandidati treh starostnih razredov – člani, mladinci in kadeti – opravili priprave pred prihodom na to DP, po navedbah navzočih so tako kakovosten trening v preteklosti večkrat pogrešali. Novemu selektorju se je namreč začela uresničevati želja, ki jo je omenil ob prevzemu odgovorne funkcije, o temeljiti logistiki in sodelovanju s strokovnjaki z različnih področij. »Res je bilo po tej plati v Kopru za vse nas zelo dobro poskrbljeno. Imeli smo psihologa, trenerja za telesno pripravo, podvodno snemanje pa nam je razkrilo marsikaj. Na ta način lahko napredujemo in le tako tudi ohranjamo stik z mednarodno elito. Opazili smo nekatere napake, ki jih prej nismo zaznali, prav denimo pri Martinu Bauu je še veliko manevrskega prostora za napredovanje. Ne sanjamo o tem, da bi zgolj na račun tega novega pristopa z videoanalizami lahko vse napake odpravili že do Budimpešte, a dolgoročno je to dobra naložba,« je prepričan selektor. 

Včeraj, torej že jutro po vrnitvi z Reke, je z mladinsko reprezentanco odpotoval na evropsko prvenstvo v Izrael, po vrnitvi prihodnji teden pa si bo tudi na jasnem, v kakšnem stanju so posamezniki med šesterico izbrancev za omenjeno veliko predstavo v madžarski metropoli. Slovo od Kvarnerja je namreč zapustilo še nekaj vprašajev: Tjaša Oder, lani bronasta na EP, še ni bila prepričana o želeni ravni svoje pripravljenosti, Nastjo Govejšek je mučila angina, plavanje lanskega evropskega podprvaka Petra Johna Stevensa pa v teh dneh zavoljo res napornega treninga še ni tako hitro in sproščeno, kot bi si ga Kranjčan želel na svetovnem prvenstvu. Toda slabi štirje tedni do prvih nastopov v Budimpešti, kjer se bo prvenstvo začelo 23. julija, ponujajo še dovolj časa tako za miren spanec kot tudi ustrezno pripravo.