Nadal in Isner v finalu Cincinnatija, Williamsova in Azarenka za žensko krono

Španec Rafael Nadal in Američan John Isner sta se uvrstila v finale teniškega mastersa v Cincinnatiju.

Objavljeno
18. avgust 2013 02.36
Cincinnati Tennis
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Cincinnati - Španec Rafael Nadal in Američan John Isner sta se na moškem mastersu v Cincinnatiju uvrstila v finale in se bosta borila za glavno nagrado 583,300 ameriških dolarjev in 1000 točk lestvice ATP, ki jih bo prejel zmagovalec turnirja.

Četrtopostavljeni Nadal si je mesto v finalu zagotovil z zmago nad šestim nosilcem, Čehom Tomašom Berdychom, ki ga je izločil po dveh urah in šestih minutah (7:5, 7:6).

Nadal je v letošnjem letu v izjemni formi, saj je dobil 51 izmed 54 dvobojev, v noči z nedelje na ponedeljek po slovenskem času pa lahko osvoji že deveto letošnjo lovoriko. Španski tenisač je med dvobojem izkoristil dve izmed štirih break priložnosti (Berdych 1/6) in vknjižil večje število winnerjev (38:28), nekoliko slabši pa je bil pri neizsiljenih (33:31) in dvojnih napakah (6:4).

Isner po preobratu premagal Del Potra

Izmed obeh polfinalnih obračunov je več ponudil tisti med Argentincem Juanom Martinom del Potrom in Američanom Johnom Isnerjem, ki je napredoval po 2 urah in 48 minutah igre (6:7, 7:6, 6:3).

Dvoboj je bolje začel sedmopostavljeni Del Potro, ki je prvi niz dobil po podaljšani igri in bil tudi v drugem na odlični poti do zmage. Argentinec je s pomočjo breaka vodil s 5:3 in imel zaključno žogo za zmago v polfinalu, ki pa jo je zapravil z dvojno napako, kar je potek igre obrnilo v prid Isnerja. Ta je naprej odzvel servis nasprotniku in znižal na 4:5, nato pa z dobrim serviranjem tudi izenačil (5:5).

Polfinalista sta tudi v drugem nizu igrala podaljšano igro, v kateri je bil z 11:9 boljši Američan in izsilil odločilni niz. John Isner je v tretjem nizu nadaljeval z odlično igro in povedel s 3:0, kar je spremenil v končno zmago s 6:7, 7:6 in 6:3.

»To poletje sem dobil veliko dvobojev, vendar čutim, da se mi je na tem turnirju končno vse »poklopilo«, saj sem na zadnjih treh dvobojih premagal tri igralce iz najboljše deseterice na svetu. Še vedno imam nekaj prostora za izboljšanje, vendar v tem trenutku igram dobro,« je dejal Isner.

Visokega Američana v finalu Cincinnatija čaka težko delo, če želi premagati Rafaela Nadala, saj je ta dobil vse tri dosedanje dvoboje.

Williamsova prek Lijeve v finale

V prvem ženskem polfinalu je Američanka Serena Williams po dveh nizih ugnala branilko naslova, Kitajko Na Li, s 7:5 in 7:5. Dvoboj med kitajsko in ameriško tenisačico bi lahko trajal tudi tri nize, vendar Lijeva ni izkoristila svojih priložnosti. V prvem nizu je imela pri vodstvu s 5:4 na voljo odločilno žogico, vendar je sledila dvojna napaka, Williamsova pa je to izkoristila in dobila preostale tri igre.

Na Li je bila tudi v drugem nizu več kot konkurenčna in je pri rezultatu 5:4 servirala za izenačenje v nizih, vendar je bila znova neuspešna, tako da je Serena Williams napredovala po uri in 33 minutah dvoboja.

Azarenka izločila Jankovićevo

Druga igralka sveta, Belorusinja Viktorija Azarenka, je za zmago proti Srbkinji Jeleni Janković potrebovala tri nize (4:6, 6:2, 6:3).

24-letna Viktorija Azarenka in štiri leta starejša Jankovićeva sta bili sila neprepričljivi pri svojem serviranju, saj je imela Belorusinja kar osemnajst break priložnosti (13/18), Srbkinja pa dve manj (10/16), poleg tega pa sta skupaj naredili dvajset dvojnih napak (Azarenka 11 in Janković 9).

Na koncu je po dveh urah in osmih minutah napredovala drugopostavljena Azarenka, ki je proti drugi finalistki Sereni Williams dobila le dva izmed štirinajstih dvobojev.

 

Cincinnati, polfinale mastersa ATP (3,729 milijona ameriških dolarjev)

Rafael Nadal (Špa/4) - Tomaš Berdych (Češ/6) 7:5, 7:6 (4);

John Isner (ZDA) - Juan Martin del Potro (Arg/7) 6:7 (5), 7:6 (9), 6:3.

 

Polfinale WTA (2,369 milijona am. dolarjev)

Serena Williams (ZDA/1) - Na Li (Kit/5) 7:5, 7:5;

Viktorija Azarenka (Blr/2) - Jelena Janković (Srb/14) 4:6, 6:2, 6:3.