Najvišje doslej, a tik pred vrati prestižnega finala

16. SP v plavanju: Anja Klinar 9. na 400 m mešano, v Kazanu trikrat med deseterico. Največ kolajn Kitajski.

Objavljeno
10. avgust 2015 00.45
Siniša Uroševič, poročevalec
Siniša Uroševič, poročevalec
Kazan – Slovenska reprezentanca se je od največjega tekmovanja v predolimpijski sezoni poslovila z bero ene uvrstitve v finale ter s spoznanjem, da je bila naša vodilna plavalka Anja Klinar bližje elitni osmerici kot kadar koli doslej.

Včeraj je v svojem sklepnem nastopu, na 400 m mešano, zasedla 9. mesto. Tako je ni bilo med udeleženci finalnega sporeda zadnjega dne. Od uvrstitve v prestižni popoldanski del jo je ločilo 19 stotink sekunde, za kolikor je bila hitrejša Francozinja Lara Grangeon. Klinarjeva je sicer s časom 4:38,39 potrdila pričakovanja o konkurenčnosti v boju za finale, tudi ta nastop pa je pokazal, da ji gre zdaj najbolje v prostem slogu, v katerem je prehitevala tekmice in bila v zadnjih 100 m najhitrejša med vsemi v skupini, a počasnejšega uvodnega dela, predvsem v hrbtnem delu, pač ni mogla povsem zakrpati.

»Ob pogledu na izide in 4. mesto v skupini sem si prav mislila, da le ne bi bila ob koncu 9., pa se je zgodilo prav to … V zahtevni disciplini, v kateri je treba plavati tako premišljeno taktično kot tudi kakovostno tehnično, sem dosegla spodoben izid, seveda bi bila bolj vesela, če bi se od prvenstva poslovila z vsaj enim nastopom v finalu, potem ko sem mu bila trikrat prav blizu,« je razmišljala pred zadnjim odhodom iz Arene Kazan, prizorišča spektakularnega prvenstva, na katerem se je vidneje približala najboljšim kot na podobnih tekmovanjih v preteklosti: »Takšen razplet mi zdaj vliva samozavest za tako želeni finale v prihodnosti. Zato bom vložila še več dela in napadla vizum za prestižni nastop na naslednjih olimpijskih igrah.«

Za Rio de Janeiro 2016 si je Klinarjeva priplavala tri norme A za nastop (400 m prosto in mešano, 200 m delfin), pri slovenski reprezentanci si je vozovnico za Brazilijo zaenkrat priboril le še Damir Dugonjić (100 m prsno). Med tistimi, ki ga boj za normo še čaka, je tudi Robert Žbogar, včeraj ob radovljiški klubski kolegici zadnji nastopajoči iz slovenskega tabora na tem SP. Na 400 m mešano je zasedel 32. mesto, Kazana se bo spominjal po lepem nastopu na 100 m delfin in osebnem razočaranju na 200 delfin.

Sicer pa sta se med navzočimi v dobrih dveh tednih prvenstva – plavalni del v 50-metrskem bazenu je tradicionalno trajal osem dni – prepletali veselje in razočaranje. Tako je pač vedno na največjih tekmovanjih, plavalnemu so Rusi, prvič doslej prireditelji šampionata poletne sezone, primaknili nove razsežnosti športnega spektakla. Kajpak so tudi včerajšnji konec pospremile polne tribune z 11.000 sedeži, bučno domače občinstvo je za poslovilni dan pogrešalo le še kakšno zmago.

Tako pa so se v izjemnem boju moških štafet 4x100 mešano, že dolgo krone živahnega osemdnevnega dogajanja v bazenu, naslova veselili Američani, ruski vrsti je pripadlo »le« 5. mesto. Brona na 50 m prsno se je veselila ljubljenka poletne domače scene Julija Jefimova, zmagala je Jennie Johansson in še obogatila izjemno bero Švedske, ene najuspešnejših evropskih dežel v kazanskem bazenu, kjer gre podčrtati tudi številne uspehe naših vzhodnih sosedov, gostiteljev naslednjega svetovnega prvenstva, čez dve leti v Budimpešti. Na tem SP v Kazanu je največ kolajn osvojila Kitajska, če bi šteli zgolj dosežke v 50-metrskem bazenu, je na vrhu reprezentanca ZDA, a zlasti po zaslugi petkratne prvakinje Katie Ledecky, ki le nadaljuje po poti slovitih rojakov.