Namesto na štartu zdaj navdušil v cilju

Gorsko kolesarstvo: Miha Halzer le dočakal zmago v svetovnem pokalu. Blaža Klemenčič spet pred Tanjo Žakelj.

Objavljeno
25. maj 2014 21.48
Š. Ro., šport
Š. Ro., šport

Nove Mesto – Čeprav Tanja Žakelj v olimpijskem krosu ni ponovila lanske premierne zmage, je bilo češko prizorišče znova zelo posebno za slovenske gorske kolesarje. Svojo tekmovalno katarzo je tam dočakal tudi Miha Halzer v krosu na izpadanje. Zmaga se mu je dolgo izmikala, zdaj pa jo je zgrabil z obema rokama.

Enako kot sta bili po dobrih zadnjih rezultatih novega dokazovanja željni Blaža Klemenčič in Žakljeva (včerajšnji kros sta končali na 10. in 11. mestu), je bil pred svojo prvo letošnjo dirko svetovnega pokala nestrpen Halzer. Potem ko je zadnji dve sezoni navduševal na štartih največjih dirk, se v cilj še ni pripeljal z dvignjenimi rokami. Sit nesrečnih razpletov in zapravljenih priložnosti je konec prejšnje sezone, ki jo je sklenil predčasno zaradi poškodbe, zavihal rokave in še bolj trdo treniral. Zavestno se je poslovil od izrazito mišičaste postave in shujšal sedem kilogramov in, v atletskem žargonu, šprint zamenjal za tek na 800 in 1500 m. Manj eksplozivnosti, več vzdržljivosti. Boljša razporeditev moči je že v prvem preizkusu prinesla zmago, zlasti po zaslugi napadov na vzponu.

»Zadnji dve sezoni sem se močno trudil, zmaga je bila moj velik cilj in že tolikokrat na dosegu. To je skoraj največ, kar lahko dosežeš, več velja le SP. Zato ima ta zmaga zame posebej velik pomen,« je po uspehu povedal Hrastničan, ki je bil v Novem Mestu že lani v finalu, a z okvaro kolesa končal na 4. mestu. A je zdaj na istem mestu končal niz nesrečnih razpletov, zmage pa se veselil v objemu vodilnega v svetovnem pokalu Švicarja Daniela Federspiela. Prav slednji je bil z navdušujočo statistiko njegov velik vzor: na 57 tekmah eliminatorja je 51-krat končal na stopničkah, 36-krat je zmagal. »To je spoštovanja vreden dosežek, sam sem ga v 20 tekmah polomil večkrat, kot pa on v 60,« je povedal Halzer, ki bo že naslednji teden v Albstadtu znova štartal na prvo mesto.