Namesto točke Ratejevi zadnje mesto

Na mitingu diamantne lige Martina Ratej enajst, poraz Adamsove po petih letih.

Objavljeno
05. julij 2015 15.41
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport

Pariz – Prva tri mesta v diamantni ligi prinašajo točke in vsaj ena je bila cilj Martine Ratej na mitingu v Parizu, potem ko letos ni osvojila še nobene. A tudi v francoski metropoli je zaostala daleč za njo, saj je – v zelo močni konkurenci – zasedla zadnje, 11. mesto. Pariz je sicer prinesel kar nekaj presenetljivih porazov zvezdnikov.

Potem ko je trener Ratejeve Andrej Hajnšek dejal, da je le dan po mitingu v Velenju, kjer je bila z metom 57,77 četrta, njegova varovanka odlično trenirala in iz le štirih korakov presegla 60 metrov, je bila takšna daljava cilj tudi za Pariz. Uvrstitve med trojico ji ne bi prinesla, saj je bil že za 7. mesto potreben rezultat prek 61 metrov, kaj takšnega pa je bilo za slovensko atletinjo povsem nedosegljivo. Tako slabega nastopa letos namreč še ni opravila, znova je pristala pri zgolj treh poskusih, zanjo pa je bilo preveč tudi 55 metrov (54,55), kar se ji je zgodilo prvič v sezoni, v kateri so rezultati že tako ali tako daleč od pričakovane ravni, sploh ker je računala na visoko skupno uvrstitev. Ta je zavoljo velike izenačenosti še vedno mogoča, a seveda ne s takšnimi rezultati, saj je z izjemo Osla, kjer je bila četrta, Ratejeva vsakič pristala na repu uvrščenih, v Šanghaju je bila deveta in v Eugenu osma. Zanimivo, da je žensko kopje dobilo v soboto še četrto zmagovalko sezone, saj se je po Huihui Lu, Christini Obergföll in Margariti Dorožon na 1. mesto zavithela še Barbora Špotakova, ki vodi v skupnem seštevku s petimi točkami, kolikor jih ima tudi Sunette Viljoen, v Parizu tretjeuvrščena, medtem ko je bila druga Kimberley Mickle. Naslednja postaja za Ratejevo & co. bo London, pred svetovnim prvenstvom pa še Stockholm.

Olimpijska prvakinja Špotakova je dosegla prvo zmago letos, v kar nekaj disciplinah pa so bili razpleti zelo presenetljivi. Predvsem to velja za moški skok v višino in s palico, v katerih sta Katarec Mutaz Essa Barshim (229) oziroma Renaud Lavillenie (571) osvojila zgolj 5. mesto, na 400 m je olimpijskega prvaka Kiranija Jamesa ugnal Wayde van Niekerk, ki je kot prvi Afričan tekel hitreje od 44 sekund (43,96). V Parizu pa se je končal tudi eden najdaljših zmagovitih nizov v športu. Novozelandska metalka krogle Valerie Adams je bila namreč neporažena skorajda pet let oziroma na 56 tekmah, v Franciji pa je nastopila prvič letos, saj je pred desetimi meseci prestala operacijo rame in komolca, po kateri ni mogla vreči niti teniške žogice. Čeprav se je zavedala, da je njena vrnitev tudi neke vrste loterija, je vseeno merila na zmago, češ da se je vendarle dobro pripravila, a končala je na 5. mestu, njena krogla pa je najdlje poletela 18,79 metra … »Odločila sem se, da tvegam in se pomerim z najboljšimi tekmovalkami ta čas. Vedela sem, da je moj zmagoviti niz v nevarnosti in izgubila sem, vendar pa mi ni žal, da sem poskusila. Zdaj sem na novem začetku, do svetovnega prvenstva v Pekingu pa je tudi še dovolj časa,« je dejala ob koncu neverjetnega niza lanska atletinja leta po izboru mednarodne zveze (IAAF).

Četudi je nastop tik pred zdajci odpovedal Usain Bolt, je bil eden od vrhuncev večera moški tek na 100 metrov, v katerem je nekdanji svetovni rekorder Asafa Powell dosegel svoj najboljši čas v zadnjih štirih letih (9,81), domačin Jimmy Vicaut pa je z 9,86 izenačil evropski rekord Francisa Obikweluja iz leta 2004.