Namesto vdaje nov boj z elito

Odbojka: novinca pri ACH Volleyju Miha Plot in Matija Jereb. Vodstvo zadržalo Andreja Flajsa.

Objavljeno
26. junij 2014 09.00
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport
Ljubljana – Glede na prve potrjene okrepitve za novo sezono je jasno, da se je slovenski odbojkarski prvak ACH Volley po najzahtevnejšem obdobju v zgodovini kluba vendarle izvil iz primeža denarnih težav in bo očitno vnovič sestavil spodobno zasedbo, ki bo doma pobirala lovorike, v ligi prvakov pa dostojno zastopala naše barve.

Potem ko je sprva kazalo bolj klavrno, saj so si igralci drug za drugim podajali kljuko na izhodnih vratih, je bil v zadnjih dneh promet vendarle dvosmeren. Klubu sta zvestobo obljubila reprezentanta – libero Miha Plot, ki si je nazadnje kruh služil v »serie A« pri Vibu Valentii, in podajalec Matija Jereb, ki je v minuli sezoni neuspešno iskal angažma v tujini, zato ni igral. Glavni korak pa je ljubljanski kolektiv storil s tem, da je zadržal dosedanjega kapetana Andreja Flajsa, ki je z eno nogo že prestopil na tuje, a ga je zadržalo vztrajno prigovarjanje novega trenerja Tomija Šmuca, ki je na vročem stolčku zamenjal Luko Slabeta.

Vsaj sedem dosedanjih igralcev ACH Volleyja si je že poiskalo nove delodajalce: libero Aleš Fabjan, podajalca Gregor Ropret (Hypo Tirol) in Jan Brulec (Calcit Volleyball), blokerja Matej Vidič (konec kariere) in Hrvat Ivan Mihalj (tujina), sprejemalec Jan Pokeršnik (Beauvais) in korektor Janko Bregant (Astec Triglav). Ob obeh novincih in Flajsu bo tudi v novi sezoni dres »zmajev« nosil starosta Matija Pleško, dodali bodo vsaj štiri mlade obraze iz »podružničnih« Črnuč (Jan Kozamernik, Diko Purič, Bine Slovnik, Stipe Jurič), korektorja bodo bržkone poiskali izven meja domovine.

Klubski proračun, tako predsednik Rasto Oderlap, ne bo bistveno večji, kot je bil tedaj, ko so (še na Bledu) začeli nastopati v ligi prvakov. »Naša pot od povprečnega prvoligaša do udeleženca zaključnega turnirja lige prvakov je bila zgodba o uspehu, v drugačnih ekonomskih okoliščinah zanimiva tudi za več podjetij. To je bil vseslovenski, ne le gorenjski ali ljubljanski projekt. Zdaj imamo v smislu finančnih temeljev za sabo pot navzdol, ostale so neizpolnjene pogodbe in dolgovi, ki jih želimo že v novi sezoni vsaj dvotretjinsko poravnati. V preteklih letih smo letvico dvignili visoko, zdaj je naša naloga, da jo tam skušamo zadržati,« je poudaril Oderlap.

Športni direktor Aleš Jerala ga je dopolnil: »Po najtežji sezoni v zgodovini kluba in veliki negotovosti, ali bomo premostili težave, smo si rekli, da je treba začeti domala na novo, a najprej spremeniti nekaj temeljev. Lahko bi preprosto dvignili roke, vendar smo v klubu ljudje z vestjo in moralno odgovornostjo. Po dogovorih s ključnimi pokrovitelji in ljubljansko občino smo se odločili, da gre ACH Volley naprej.«