Napačno kolo, konec upov za Brajkoviča?

Slovenski kolesar Jani Brajkovič že v prologu dirke po Romandiji izgubil pol minute.

Objavljeno
24. april 2013 01.01
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport
Ženeva – Janiju Brajkoviču to pomlad prav nič ne gre od kolesarskih nog. Potem ko se je na prvih dirkah boril s formo, v Baskiji pa odstopil zaradi želodčnih težav, je na romandijskem touru že v prologu izgubil pol minute, kar bo v konkurenci Chrisa Frooma, Andrewa Talanskega, Richieja Porteja in Alejandra Valverdeja sila težko nadoknadil.

Brajkovič je po tritedenskem premoru in pripravah na Kanarskih otokih v Švico prišel z velikimi pričakovanji, a je že v uvodni etapi dirke Po Romandiji storil napako. Na klasičnem kolesu je na 7,5 km dolgem gorskem kronometru največ izgubil v prvem, bolj ali manj ravninskem delu proge. Pravi, da v prvem delu dirke ni mogel vrteti pedal tako, kot si je želel. Ritem je bil preslab. V zaključnem vzponu mu je šlo nato bistveno bolje, vendar je zaostanek za najboljšimi zgolj ublažil, tako da je na koncu zasedel povprečno 18. mesto. Brajkovič je sicer kapetan Astane, v nadaljevanju dirke pa bo imel kar nekaj priložnosti za napade. Prvo že danes in naslednjo v četrti etapi, ko bosta na sporedu dve gorski preizkušnji. Vprašanje pa je, če mu bodo tekmeci dovolili. Popravni izpit v vožnji na čas bo imel zadnji dan, na 18 km dolgem posamičnem kronometru.

Druga Slovenca, Simon Špilak (Katjuša) in Luka Mezgec (Argos), sta bila na pričakovani ravni. Bolj kot Špilak, ki mu gorske dirke ne ustrezajo, je bil zadovoljen Mezgec, ki se je po slabem mesecu vrnil. Zmaga Britanca Chrisa Frooma je bila pričakovana, čeprav dober mesec ni tekmoval na etapnih preizkušnjah. »Vsekakor bom branil majico, zavedam pa se, da bo težko. Imamo dobro moštvo, pomembno je, da je v igri za skupno zmago tudi Porte, ki je v odlični formi,« je dejal Froome, ki je zmagal šestič v sezoni. Presenetil je Hrvat Robert Kišerlovski (RadioShack). Nekdanji kolesar Adrie Mobila je osvojil tretje mesto.