Napad in blok odlična, le napak preveč

Odbojka: Slovenci jutri zjutraj na evropsko prvenstvo v Krakov, kjer bodo branili srebrno kolajno.

Objavljeno
21. avgust 2017 00.33
Kvalifikacije za SP. v odbojki Slovenija-Belgija Ljubljana 28.5.2017 [odbojka,kvalifikacije,slovenija]
Janez Porenta
Janez Porenta
Ljubljana – Kar so slovenski odbojkarji sejali v pripravljalnem obdobju v poletnih mesecih, bodo želi na skorajšnjem EP na Poljskem, ki se začenja v četrtek in na katerem bodo branili predlansko senzacionalno srebro iz Sofije. V generalki so se v Zemunu dvakrat udarili še z lansko zmagovalko svetovne lige Srbijo in vpisali dva poraza ob spodbudni igri.

Slovenski odbojkarji so si v mednarodnem merilu z dosežki zadnjih dveh let ustvarili takšen renome, da se jim v pripravljalnem obdobju pred velikimi tekmovanji ni potrebno več boriti z evropskimi eksoti kot nekoč, temveč jim nasproti stojijo svetovne velesile, ki jih kar same vabijo na gostovanja. Pred odhodom v Krakov so se tako izbranci Slobodana Kovača pomerili s Poljsko, Italijo in Srbijo, resnimi kandidatkami za odličja na EP, na evropski lestvici CEV pa uvrščenimi med 3. in 5. mestom. Za nameček bodo Poljaki ali Srbi možni slovenski tekmeci bodisi v repešažu bodisi v četrtfinalu prvenstva, če se bodo tja seveda uvrstili.

Na gostovanju za zaprtimi vrati v Zemunu so evropski podprvaki dvakrat izgubili, vseeno pa – čeravno brez enega ključnih mož, poškodovanega sprejemalca Klemna Čebulja – vnovič pustili ugoden vtis. Kovač je bil lahko zadovoljen z napadalnim učinkom in čvrstim blokom, je pa po drugi strani v oči bodlo ogromno število neizsiljenih lastnih napak, predvsem pri začetnem udarcu. Mrka v končnici drugega niza drugega obračuna s Srbi, ko Slovenci niso znali unovčiti štirih zaključnih žog (24:20), si na EP, na katerem popravnih izpitov ne bo, naši fantje ne bodo smeli privoščiti.

»Oba dvoboja smo razmeroma dobro odigrali, so se pa nam poznale malenkosti, ki jih nismo dovolj uspešno opravili, toda to so lažje stvari, kajti v težjih prvinah – v obrambi, bloku, zahtevnih situacijah – delujemo zelo dobro in res vrhunsko igramo, potem pa se ustavimo v lažjih situacijah, kar nam onemogoči, da bi konstantno igrali na visoki ravni in zmagali,« je strnil vtise kapetan in sprejemalec Tine Urnaut, ki bo predvidoma tvoril začetno postavo skupaj z liberom Janijem Kovačičem, podajalcem Dejanom Vinčičem, blokerjema Alenom Pajenkom in Jan Kozamernikom, sprejemalcem Alenom Šketom in korektorjem Mitjo Gasparinijem. Vsi z izjemo prostega igralca so legionarji.

»Drugi obračun s Srbijo smo odigrali dobro. Če bi v drugem nizu, v katerem smo vodili že za pet točk, zmagali, bi bil potek dvoboja verjetno drugačen, niti prvi niz ni bil slab. Bili smo enakovredni veliki Srbiji, dan prej ravno tako. Seveda smo šli oboji na zmago, a sem moral preizkusiti tudi Jana Klobučarja in Žigo Šterna, ki dolgo nista bila z nami. Želel bi si zmagati, a se mi je v tistem trenutku zdelo pomembno tudi to,« pa priznava Kovač, ki je v pripravljalnih dvobojih zabeležil dve zmagi in pet porazov, priložnost pa so dobili prav vsi kandidati za majico z državnim grbom.

Slovenci bodo na pot proti Krakovu, ki bo eno od štirih poljskih prizorišč EP, gostil pa bo boje od skupinskega dela do tekem za odličja, krenili jutri zjutraj, prvi izziv pa jih čaka četrtek zvečer (20.30) proti Špancem, ki so bili po eni strani resda senzacionalni evropski prvaki pred desetletjem – njihova finalna zmaga nad Rusijo je bila še večje mednarodno presenečenje kot predlansko slovensko srebro –, po drugi pa so z naskokom najnižje uvrščeni udeleženci tekmovanja, saj si na evropski razpredelnici delijo šele 18. mesto z Belorusi. Slovenci so deveti, Bolgari šesti, Rusi pa drugi in, po mnenju mnogih, veljajo celo za prve favorite. Šampionsko lovoriko branijo Francozi, a je nastop njihovega ekstravagantnega prvega zvezdnika Earvina Ngapetha zaradi poškodbe hrbta še vprašljiv.