Naporen urnik plavalce vodi še na SP v Istanbul

Slovenske plavalce od srede do nedelje v Istanbulu čakajo nastopi na letošnjem svetovnem prvenstvu v 25-metrskih bazenih.

Objavljeno
10. december 2012 14.00
ace_PETER MANKOČ - NEDELO
Š. Ro., Delo.si, STA
Š. Ro., Delo.si, STA
Brnik - Slovenska plavalna reprezentanca je danes odpotovala v Istanbul, kjer bo od srede do nedelje SP v 25-metrskih bazenih. Selektor Roni Pikec, ki bo vsaj za nekaj let bržkone zadnjič vodil slovensko izbrano vrsto, bo na tekmovanje popeljal devet plavalcev. Minimalni cilj odprave je vsaj en finalni nastop.

Zaradi natrpanega urnika (letos sta evropsko in svetovno prvenstvo v 25-metrskih bazenih zadnjič skupaj v istem koledarskem letu), bo reprezentanca nastopila močno okrnjena. Glavni favorit za visoko uvrstitev je ravenski plavalec Damir Dugonjić na nepredvidljivih 50 metrov prsno, visoko ob slovesu od reprezentance meri tudi Peter Mankoč.

»Ve se, od koga pričakujemo največ. Plavalci so na evropskem prvenstvu že pokazali dobro formo, upam, da bo zdaj še boljša, malo pa se bojim za plavalke, ki plavajo na daljših razdaljah, saj je vrhunsko formo težko držati tri tedne,« je pred odhodom dejal Pikec. »Na zadnjem prvenstvu smo imeli en finale in kar bo več od tega, bo uspeh. Imamo tri do štiri plavalce, ki so sposobni priti v finale in s tremi finali bi bili tokrat zelo zadovoljni,« je še napovedal.

Drugi slovenski plavalci bodo v Istanbulu lovili uvrstitev med najboljših 16. Glede na formo z nedavnega evropskega prvenstva v francoskem Chartresu je blizu finala Anja Čarman, nepredvidljiv je tudi nastop Emila Tahirovića na 50 prsno. Po poškodbi se vrača tudi Radovljičan Robert Žbogar, ki je namerno izpustil evropsko prvenstvo, a mu prvi vrhunski dosežek v sezoni še manjka. S svetovno konkurenco pa se bo drugič v karieri, po nastopu na olimpijskih igrah, soočila tudi velenjska mladinka Nastja Govejšek.

Plavalke na srednje in dolge proge, Tjaša Oder, Mojca Sagmeister in Urša Bežan v Franciji niso pokazale izidov, ki so jih nakazovale na manjših tekmah, zato bo za omenjeno trojico SP tudi nekakšen popravni izpit, kjer bodo šteli predvsem osebni rekordi.