Naslov imajo, prihodnost negotova

Odbojka: ACH Volley še desetič zapored z lovoriko državnih prvakov. Luka Slabe: Najpomembnejši naslov doslej.

Objavljeno
16. april 2014 00.59
Andrej Flajs in Gorazd Flisar na tretji tekmi finala med ekipama ACH Volley in Panvita Pomgrad. Ljubljana 12. april 2014.
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport

Murska Sobota – Tako kot Mariborčanke v ženski konkurenci so morali tudi odbojkarji ACH Volleyja ponesrečeno sezono reševati v domačem prvoligaškem tekmovanju. Potem ko so v ligi prvakov obstali pri eni sami zmagi, za nameček pa pokleknili že v polfinalu slovenskega pokala, so za konec v finalu DP le pokazali pravi obraz in vpisali 11. zvezdico.

Z desetim zaporednim naslovom državnih prvakov so si Ljubljančani zagotovili tudi nadaljnje nastopanje med klubsko elito stare celine, finalna poraženka Panvita Pomgrad pa nastopanje v evropskih pokalih, a oba tekmeca druži skupni imenovalec: sanja se jima ne, ali bosta v prihodnji sezoni mednarodna izziva lahko sprejela ali ne. Trener ACH Volleyja Luka Slabe je že namignil, da bo ob nadaljevanju stagnacije kluba pospravil kovčke in odšel novim izzivom (morda celo tujim) naproti, trener soboškega moštva Dejan Fujs pa podčrtal, da se brez prispevka občine Murska Sobota in pokroviteljev evropske zgodbe ni smiselno iti.

Včerajšnja zadnja finalna tekma je dostojno zapečatila prvoligaško sezono. Le v drugi polovici uvodnega dela in v celotnem drugem nizu so bili Ljubljančani popolni gospodarji prekmurskega parketa, sicer pa se je Fujsova četa povsem enakovredno kosala z njimi. Vnovič so v ključnih trenutkih drhtele domače roke in delale neizsiljene napake, gostje so le pobrali, kar se jim je ponujalo, in imeli ob tem še nepotrebno podporo sodnikov, ki sta (predvsem v najbolj razburljivem zadnjem nizu) vse sporne položaje odločila v njihovo korist.

»Nekaj noči bo spanec slab. Ponujala se nam je priložnost, nasprotnik je bil očitno ranljiv, česar pa – sanjam navkljub – nismo znali izkoristiti. Odločale so malenkosti, Ljubljančani so bili disciplinirani od prve do zadnje točke, mi pa se na trenutke nismo držali zastavljenih navodil. Borbenosti in želje fantom res ni manjkalo, a to je bilo žal premalo. S sezono moramo biti zadovoljni, upam, da bo odskočna deska za nov korak naprej v prihodnjih letih,« je podčrtal Fujs.

»Dobro smo vedeli, da je Panvita borbena in nepopustljiva ekipa, zato nismo bili prepričani o zmagi niti pri vodstvu z 2:0. Gostitelji niso niti za trenutek nehali igrati, tvegali so, pritiskali z začetnimi udarci, mi pa smo se ves čas lovili s sprejemom. Zmagali smo kljub številnim težavam s poškodbami. Ta naslov je najpomembnejši v zgodovini kluba, saj smo ga dosegli v nemogočih razmerah, ko smo bili sredi sezone že na robu kolapsa,« pa je dodal Slabe, ki ne izključuje odhoda iz kluba:

»Sam oziroma moji zastopniki se pogovarjajo s klubi v tujini. Imam majhne otroke, želel bi ostati in delati tukaj, toda vodstvo kluba nam vsem mora zagotoviti normalne razmere. Zdaj si bom vzel dva dneva prosto, nato se posvetil reprezentanci, vmes pa se dogovarjal o prihodnosti. Sem mlad trener, takim je v Evropi težko, tako da bomo videli, kako se bodo stvari razpletle,« je razkril Slabe.